Dodik razgovara sa Putinom u Sankt Peterburgu 1Foto: Medija centar

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastaće se početkom juna sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, saznaje Danas u diplomatskim krugovima.

Naši sagovornici preciziraju da će se oni razgovarati u okviru međunarodnog ekonomskog foruma koji se održava od 6. do 8. juna u Sankt Peterburgu.

Dodik i Putin su se, podsetimo, prethodno susreli 17. januara u Beogradu, tokom posete ruskog lidera Srbiji. Tom prilikom Dodik je izrazio zadovoljstvo „zbog razvoja zajedničkih projekata Rusije i Republike Srpske“ i naglasio da Republika Srpska želi da učestvuje u gasovodu „Turski tok“. NJih dvojica sastali su se, između ostalog, i krajem septembra prošle godine u Sočiju, kada su zajedno gledali trku Formule jedan i kada je Putin poželeo uspeh Dodiku na izborima u BiH. Pojedine diplomate tvrde da se Dodik smatra „najvažnijim saveznikom“ Putina na Balkanu.

Milorad Dodik će tokom predstojeće posete Sankt Peterburgu razgovarati i sa rukovodiocima ruske gasne kompanije „Gasprom“ o priključivanju Republike Srpske na gasovod Turski tok, izjavio je šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović. Kako je prenela Srpskainfo, Perović je istakao da Republika Srpska „godinama želi gasifikaciju, zbog čega i razgovori sa partnerima iz Rusije traju duže vremena, a sada su i intenzivirani.

– Dodik i Aleksej Miler, jedan od prvih ljudi ruskog „Gasproma“, sastaće se 6. juna i pričati o svemu. Duže vremena radimo sa partnerima iz Rusije na dnevnom nivou, ali o detaljima projekta još je rano da govorimo, pa i o tome gde će krak ući u Srpsku, kazao je Duško Perović.

Dodik je prošlog vikenda kazao da očekuje razgovore sa ruskim partnerima o gradnji gasovoda u RS koji će biti deo „Turskog toka“, naglasivši da bi gradnja mogla početi ovog leta.

Slucki sa Vučićem: Ponosni na prisne odnose

Predsednik Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Leonid Slucki izjavio je juče u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se Rusija ponosi prisnim odnosima Srbije i Rusije, ističući da će Rusija podržavati stavove Srbije, posebno kad je u pitanju Kosovo. Kako se u saopštenju sa sastanka navodi, predsednik Vučić je Sluckog obavestio o razvoju situacije na Kosovu i Metohiji, a posebno o nizu mera prištinskih vlasti koje su, kako je on kazao, „osim zastoja u dijalogu, izazvale i pogoršanje uslova za život tamošnjih Srba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari