Dodik: Republika Srpska neće dati saglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo 1Foto: BETAPHOTO/HINA/FENA/Amer Kajmović/MO

Republika Srpska nikada neće dati saglasnost da Bosna i Hercegovina prizna samoproglašeno Kosovo i zato nas Zapad doživljava kao jeres, rekao je u intervjuu za Raša tudej Balkan predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je poručio da „ne može izaći na dobro ako se srpskim liderima preti sankcijama pod plaštom evropskih standarda“ i ocenio da to nije dobro ni za BiH.

Nisam spreman da ratujem, ali sam spreman da se Republika Srpska približi statusu nezavisne države, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da veruje da će nakon kosovskog pitanja postati sve jači pritisci da se ukine Republika Srpska i navodi da Zapad pokušava da Srpsku etiketira kao model koji je nužno problem.

Dugoročne stabilnosti nema ako se narodi ne organizuju u nacionalne državne zajednice, kazao je Dodik i dodao da nacionalni interes Srbije mora da bude Republika Srpska.

Da je jednonacionalna država garant opstanka srpskog naroda pokazuje, kaže Dodik, nedavno usvojena Deklaracija u skupštini Kantona Sarajevo, kojom se osuđuje podizanje tri prsta.

To pokazuje da sve što se identifikuje sa srpskim nacionalnim okvirom u Sarajevu ne može da bude prihvaćeno i to se odbacuje. Oni prihvataju samo Srbe koji se deklarativno izjašnjavaju kao Srbi, a sprovode politiku tog integralnog bošnjaštva koji zagovara SDA, u pokušaju da eliminišu srpsko nacionalno postojanje na tom prostoru, rekao je Dodik.

Dok se nada srpskom nacionalnom jedinstvu u okviru jedne države, Republika Srpska, kaže Dodik, neće čekati, već će krenuti ka nezavisnosti.

Već pretežak teret neodrživosti BiH dodatno, istakao je, opterećuju stranci koji su od Bosne i Hercegovine napravili protektorat.

Dodik smatra da će nakon kosovskog pitanja, zapadni centri otvoriti pitanje Republike Srpske.

Sve jači će biti pritisci da se ukine Republika Srpska, po ustaljenoj zapadnjačkoj praksi nepoštovanja međunarodnih ugovora, ucena i nametanja, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari