Doklestić: Svako bi otpustio advokata koji ga zastupa kao Vučić Srbiju u pregovorima o KiM 1Foto: privatna arhiva

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke, advokat Slobodan Doklestić, izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić suprotno Ustavu prigrabio ovlašćenja vlade i „potpuno nestručnim“ pregovaranjem i sprovođenjem briselskih sporazuma o Kosovu i Metohiji doveo Srbiju na korak do najvećeg nacionalnog poniženja u istoriji – dobrovoljnog odricanja od identitetski, kulturno i verski najvažnijeg dela naše teritorije.

„Svaki građanin bi odmah otpustio advokata koji bi ga u nekom sporu zastupao onako kako je Vučić zastupao Srbiju u pregovorima o Kosovu i Metohiji. Vučić je potrčao da ispuni sve što je na štetu Srbije, a da nije obezbedio da druga strana ispuni jedinu obavezu koju je imala po Briselskom sporazumu“, rekao je Doklestić u intervjuu za kanal Srbin info.

Doklestić je istakao da je Vučić, sve „busajući se u patriotske grudi“, predao Albancima Gazivode, Valač, elektroenergetski sistem, ukinute su registarske tablice Srbije, priznao je kosovske lične karte i pasoše, SNS je „pod firmom“ Srpske liste bila u koaliciji sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem i Aljbinom Kurtijem, a albanska specijalna jedinica ROSU je došla na sever Kosova i Metohije.

„Sada hoće da nam ‘prodaju’ Zajednicu srpskih opština kao nekakav ustupak da bismo potpisali ‘francusko-nemački’ sporazum. Dotle nas je Vučić doveo, a potpisivanje takvog sporazuma značilo bi cepanje naše tapije na Kosovo i Metohiju i poništavanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Time bi Srbija izgubila pravo na Kosovo i Metohiju“, rekao je Doklestić.

Doklestić je naveo da Vučić nema nikakva ovlašćenja po Ustavu Srbije da pregovara o Kosovu i Metohiji, jer je Ustavom propisano da spoljnu i unutrašnju politiku vodi jedino i isključivo vlada Srbije i ona tu nadležnost ne može da prenese na bilo koji drugi državni organ.

„Sadašnji predsednik Srbije je svesno napravio zabunu u vezi sa ustavnim ovlašćenjima. On namerno pogrešno tumači odredbu Ustava po kojoj predsednik predstavlja državu u zemlji i inostranstvu, i na osnovu toga je prigrabio nadležnosti vlade i preuzeo vođenje unutrašnje i spoljne politike“, rekao je Doklestić.

Doklestić je dodao da je predstavljanje države u zemlji i inostranstvu zapravo „protokolarna funkcija“, koja znači da „predsednik personifikuje državu pojavljivanjem na prijemima, međunarodnim skupovima i priredbama na kojima simbolično predstavlja Srbiju“.

„On je, dakle, personifikacija države u simboličkom smislu. Vođenje politike je nešto drugo i to je Ustavom povereno vladi Srbije, a predsednik tu nema nikakvih ovlašćenja“, rekao je Doklestić.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke je naveo da su povodom svakodnevnog, nespornog i očiglednog kršenja Ustava koje čini Vučić zatajili svi državni organi – Ustavni sud, vlada Srbije i republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

„Ustavni sud kao da ne postoji, a tužilaštvo je spustilo roletne i informiše se preko televizije Pink. Ustavni sud od Drugog svetskog rata do danas nije niti jednom utvrdio da je neki nosilac državne vlasti prekršio Ustav, jer to ne postoji kao koncept. Umesto da kontroliše političku vlast, Ustavni sud je pod kontrolom vlasti“, rekao je Doklestić.

Doklestić je istakao da je najveći problem to što tužilaštvo nije nezavisno, pa postupajući tužioci moraju da rade po obaveznim uputstvima i instrukcijama koje im propisuju nadređeni u tužilačkoj organizaciji i naređuju im „šta da gone i kako da gone“.

„Tužilaštvo je pod kontrolom državne vlasti, a ona neće da goni samu sebe. To stanje je formalno-pravno legalizovano time što u Ustavu i dalje piše da je tužilaštvo samostalno, ali nije nezavisno. Ono mora biti nezavisno, ako ne u celosti, onda bar u delu posebnog tužilaštva koje bi se bavilo takozvanim političkim kriminalom. Nezavisnost znači da tužiocu niko, ni u tužilaštvu ni van njega, ne sme da izdaje naloge kako i šta da radi“, rekao je Doklestić.

„Niko pred sudom neće biti osuđen za takozvani politički kriminal, a to je kriminal koji ima političku podršku i zaštitu, sve dok tužilaštvo ne bude nezavisno, za šta je potrebna temeljna reforma ustavno-političkog sistema“, zaključio je Doklestić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari