"Pandorina kutija - Trepča": Arsenijević (Srpski opstanak) izneo niz optužbi na račun ovog preduzeća, na konferenciju došli i sindikalci 1foto-Aleksandar-Roknić Danas

Najavio ju je kao konferenciju za medije – otvaranje Pandorine kutije, na kojoj je u 25 tačaka planirao da izlista primere onoga što predstavlja kao nepotizam i korupciju u Trepči. Pretvorilo se u polemiku sa ‘nezvanim’ gostima, kojima je ipak poželeo dobrodošlicu. Predstavnici Trepčinih sindikata Miroljub Lekić, Milomir Sovrlić i Mirjana Radomirović, pojavili su se juče u prostorijama GI „Srpski opstanak“ i odgovarali na svaku optužbu Aleksandra Arsenijevića.

„Ovo što ja radim, treba da radi svaki građanin, gde god bio i na šta god naišao. Ne mora niko da me ovlasti“, kazao je Arsenijević.

Na konferenciji je predstavio niz dokumenata koji, kaže, dokazuju njegove tvrdnje o problemima sa kojima se navodno suočavaju radnici RMHZ „Trepča“, ali i o „sumnjivim tenderima“.

Jučerašnju konferenciju Arsenijević je praktično najavio u julu prošle godine, za vreme štrajka rudara u Leposaviću, kada je kazao da će „otvoriti Pandorinu kutiju“ ukoliko se položaj radnika u Trepči ne popravi.

Njihov status je drastično opao u Trepči, po njihovim rečima.

Dokumenta koje je u četvrtak predstavio Aleksandar Arsenijević, i na koja se pozivao, kaže, pribavio je iz „sopstvenih izvora“ – radnika, sajta kosovske Regulatorne komisije za javne nabavke, medija i slično.

U 25 tačaka koje je iščitao, ali i podelio novinarima, lider GI „Srpski opstanak“ izneo je ono što je sam nazvao „vrhom ledenog brega“, a ujedno kazao i da je dobio „hiljade pritužbi“, ali da nije mogao sve da ih iznese.

25 tačaka koje je pročitao su:

1. Javna nabavka online

2. Tužbe

3. Dobavljači

4. Izvođači radova od 2000-2023, problemi i tužbe

5. Kupac (Metal Hemico-Šabac)

6.Sindikat poslovanje, +1%

7.Rotacija

8. Nekretnine

9. Socijalna pomoć decembar 2020.-obustavljena

10. Otpremnina 2017

11. Struja računi od 2009-2011

12. Ljubo Marić, Srđan Drobljaković, Ranko Đokić, Dragan Milenković, Dejan Krstić, Krsto Milić

13. Starost menadžmenta

14. Nepotizam

15. Slučajevi, poginuli rudar Pavlović Nebojša, plač rudara..

16. Zvečanska „Šilerova“

17. Prevoz i hrana 80 evra (od 2000)

18. Kosovski mediji

19. Voda paušal

20. Tender šljake, poklon za SPC 2006+2012

21. Štrajk rudara

22. Kredit od Republike Srbije 2008+2017

23. Telefoni i službena vozila

24. Poslovanje zadnjih 20 godina + budžeti (+EU+donacije+Republika Srbija+sopstvena proizvodnja+prihodi od RMHK

25. SPS+DSS+SNS

Socijalna pomoć radnicima, prema rečima Arsenijevića, obustavljena je, a na spisku socijalno ugroženih radnika se nalazi 211 imena, odnosno oko 10 procenata.

„211 radnika, više od 10 procenata, Trepčinog giganta koji ima preko 20 miliona evra godišnjeg prihoda je na socijali. Kako to?“, upitao je. Predstavnici sindikata potvrdili su ovu informaciju, poručivši da su spiskove predali u sve četiri opštine na Severu, te da „oni nemaju ništa s tim“.

Arsenijević je govorio i o takozvanoj rotaciji radnika, koju naziva prinudnim odmorom, izlistavši imena nekih od njih za koje tvrdi da su u prethodne tri godine radno angažovani bili ukupno pet do šest meseci. Ujedno je upitao i zašto se ne rotiraju svi radnici.

„Rotacija podrazumeva odlazak radnika na skoro pa neplaćeno odsustvo, jer se za to vreme primalo 30, a sada 50 evra, po kriterijumima koje određuje neposredni rukovodilac, a glavnu reč ima naravno Generalni direktor“, kazao je i dodao:

„Nebrojeno je primera zloupotrebe ovog načina upošljavanja preko tzv. rotacije, uglavnom u svrhu disciplinovanja i ucena samih radnika“.

Arsenijević ujedno tvrdi da su radnici zloupotrebljavani od strane sindikata, a primer je to što, kako tvrdi, dvojica braće koji su bili zaposleni u Trepči i članovi sindikata, nisu mogli da podignu novac na ime smrti majke, jer je u pitanju ista osoba. S druge strane, obrazloženje za to koje je dao Lekić jeste:

„Ne mogu obojica da snose troškove sahrane, samo jedan“.

Lekić je ujedno kazao i da mu je Arsenijević „dao ideju o kojoj će razmišljati“.

Pomenuo je i navodni slučaj rudara koji je za smrt majke umesto uobičajenih 100 navodno dobio 50 evra, te to što su, kako kaže Arsenijević, za sahranu poginulog rudara Nebojše Pavlovića novac izdvojili radnici, „a ne Sindikat ili Trepča“.

Arsenijević je poručio i da „radnici nikad ništa od sindikata nisu dobili, sem u slučaju smrti radnika, kada je porodici odnešen bedni paket za nekoliko litara ulja, šećera i možda soli“.

S druge strane, Milomir Sovrlić, predsednik sindikata „Društvene ishrane“, Arsenijevića je optužio da „želi da postane gradonačelnik pa mu je potrebna podrška mase koja postoji u Trepči“.

Napomenuo je i da je, prema njegovim informacijama, od 2017. otpremninu uzelo 45 rudara rudnika Crnac i 36 bivših rudara iz Starog trga, te poručio da, sa druge strane, postoji hronični nedostatak rudara i potreba za izvođačima radova.

„Kako tumačiti potrebu za stručnjacima kada živimo u gradu koji ima Rudarski fakultet i u proteklih 20 godina na njemu je diplomiralo stotinak inženjera“, upitao je Arsenijević.

Izlistao je i nekoliko tendera, odnosno javnih nabavki RMHK „Trepča“, a za koje tvrdi da nisu rađeni po zakonu, odnosno da su sumnjivi, te ih nazvao „pljačkom 21. veka“.

Kao dokaze navodio je to što su navodno tendere dobijale iste kompanije, koje vode isti ljudi i koji su na različite načine povezani sa „Trepčom“, kompanije od kojih su neke, kako tvrdi, osnovane pred samo raspisivanje tendera, kao i to što, kako je kazao, radnici pojedinih izvođača radova koji su dobili tendere na posao nisu dolazili.

U javne nabavke, kaže, bile su uključene kompanije „Beat Srb“, „Kos Vik“, „Pro Prom“, „Jugopromet“, „Trgopromet“, „Avaton“ i druge.

Izlistao je imena onih koje naziva „prvom linijom odbrane Jovana Dimkića“, među kojima je i narodni poslanik sada SNS Ljubomir Marić, premda ništa o njima nije kazao.

Kao primere nepotizma, naveo je navodno zapošljavanje „rođaka, sinova, prijatelja..“

„Uglavnom bez ikakvih konkursa, a neki od tih sinova su i sami već postali direktori i upravnici, a odlazak na rotaciju za iste je misaona imenica“, kazao je Arsenijević.

Izneo je i niz optužbi, uključujući i navodnu cirkulaciju 17,5 tona rafinisanog olova od Trepče, preko SPC, do kompanije „Dinamik trade“.

Arsenijević je, pozivajući se na kosovske medije, kazao da je upravo zbog ovog slučaja pred kosovskim sudom 2014. podignuta optužnica.

Trepču je optužio i za navodno dozvoljavanje gradnje lokala na zemljištu u Zvečanu koje je, tvrdi Arsenijević, od strane Republike Srbije još u vreme SFRJ data Trepči na korišćenje.

Za Industrijski krug Trepče u Zvečanu, kaže Arsenijević, mesečni paušal za vodu iznosi 500 evra, što je, tvrdi, nemoguće.

Ujedno tvrdi i da su sredstva koja se navodno izdvajaju za službene telefone, vozila i struju „neverovatne sume“.

Arsenijević kaže i da je „Trepča“ u dva navrata, odnosno 2008. i oko 2017. od Republike Srbije uzela kredite u ime nabavke opreme i repromaterijala, te pita:

„Kako su ta sredstva utrošena i da li je i koliko još takvih kredita bilo?“

Među tačkama je i 38 evra koje je Trepča navodno od plate odbijala radnicima za prevoz i hranu od 2000, a za koje Miroljub Lekić iz Sindikata, sa druge strane, kaže da su vraćeni na račune.

Kao još jedan od problema naveo je „starost menadžmenta“, odnosno poručio da zakon predviđa penziju sa navršenih 65 godina.

Predstavnici sindikata optužili su Arsenijevića da je razlog za jučerašnju konferenciju to što direktor „Trepče“ Jovan Dimkić u nedelju puni 65 godina.

Ceo događaj obeležila je u stvari rasprava između predstavnika sindikata i Arsenijevića. Predsednik sindikata Društvene ishrane Milomir Sovrlić i predsednik JOS-a Miroljub Lekić za Arsenijevića tvrdili su da nije adekvatan da iznosi probleme radnika, jer on sam nema veze sa Trepčom, dok je lider GI „Srpski Opstanak“ sa druge strane kazao:

„Radnike treba neko adekvatno da zastupa u javnosti. Ja kao lider GI moram da zastupam interese građana“.

Arsenijević je kazao da je predstavnike sindikata „poslao lično direktor ‘Trepče’ Jovan Dimkić“, a kako bi događaj opstruisali, što su oni demantovali, poručivši da su došli jer su videli poziv za konferenciju.

Tokom celog događaja predstavnici sindikata Arsenijevića su zapravo demantovali u većem delu navoda, poručivši da „90% nije tačno“, te da je trebalo da se obrati menadžmentu.

Predsednik Jedinstvene organizacije sindikata „Trepča“ (JOS), Miroljub Lekić, nasuprot Arsenijeviću, tvrdi da su plate radnicima redovne, dobre, da imaju zdravstveno osiguranje. Ujedno tvrdi i da radnici mogu da uzimaju i pozajmice u kešu, bez kamate, na šta ga je Arsenijević upitao Da li je siguran da to nije protivzakonito?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari