DPK i DSK traže da Kurti bude ispitan o slučaju nestanka uzoraka Astrita Deharija 1foto (BETAPHOTO/STA/Nebojša Tejić/DS)

Predstavnici Demokratske partije (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) zatražili su danas da Specijalno tužilaštvo ispita premijera Kosova Aljbina Kurtija o slučaju nestanka uzoraka preminulog aktiviste pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija.

Poslanica DSK Doarsa Kica-Dželjilji postavila je na Fejsbuku postavila nekoliko pitanja o tome da li su uzorci izgubljeni ili namerno nestali.

„Ili su negde gde postoji rizik da budu otuđeni? Postaju neupotrebljivi? Ili, neko pokušava da nas uveri da se njima manipuliše? Neko ko nije mogao da prihvati istinu jer ga politički boli? Da li ih to uključuje u krivično delo? Ili samo neko ko je konačno shvatio da je sve vreme grešio“, napisala je ona.

Kica-Dželjilji je dodala da nestankom uzoraka taj slučaj možda nikada više neće biti rešen jer „neko nije želeo da se taj slučaj reši“, i ukazala da ne zna ko to ne želi, ali da se sve to dešava „sada, u ovoj vladi“ te da se „danas samo pravda prevrće u grobu“.

Sekretar odbora za pravosuđe u Vladi u senci Demokratske partije Kosova Perparim Gruda na konferenciji za novinare zatražio je da se razjasni slučaj nestanka uzoraka Astrita Deharija iz Instituta za sudsku medicinu (ISM).

Gruda je pozvao Državno tužilaštvo da obavi razgovor sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i ministarkom pravde Albulenom Hadžiju nakon objavljivanja novih činjenica u tom slučaju, jer ih ti navodi uključuju kao učesnike u aferi oko nestanka uzoraka Deharija iz ISM-a.

„Slučaj Dehari je tragičan i ne može se dalje politizovati, zato tražimo od državnog tužioca da intervjuiše premijera Kurtija i ministarku Hadžiju kako bi konačno saznali kako su nestali uzorci iz slučaja Dehari, da bi mogla da se otkrije puna istina. Stoga tražimo pravdu za slučaj Dehari“, rekao je on.

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je ispitalo ministarku Hadžiu odmah nakon što prijavila nestanak uzoraka.

Poslanik vladajućeg pokreta Samoopredeljenje Haki Abazi izjavio je 16. februara da je smenjen sa mesta predsednika Odbora Skupštine Kosova za spoljne poslove i dijasporu i iz parlamentarnog Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU, jer se interesovao u vezi sa nestankom uzoraka Astrita Deharija iz ISM Kosova.

On je zatražio od tužilaštva da sasluša premijera Kurtija i ministarku Hadžiju, kao i savetnice u njenom kabinetu Dijonu Mihajli, Nazlie Balaj i Fluturu Gogaj Bajrami, i upitao kako je moguće da uzorci nestanu, a da Kurti ništa ne kaže o tome.

Kazao je da je „ISM pod 24-časovnim nadzorom kamera“, te da je „slučaj Dehari pretežak da bi se mogao nositi na plećima građana koji traže pravdu“, a da je platforma Samoopredeljenja bila „da pravda mora izaći na videlo“.

Aktivista Samoopredeljenja Astrit Dehari početkom novembra 2016. pronađen je mrtav u prostorijama Centra za pritvor u Prizrenu, a oko njegove smrti ima mnogo nejasnoća koje do danas nisu razjašnjene, od sumnji da je izvršio samoubistvo do toga da je ubijen.

Uzorci Deharija su pre nekoliko meseci nestali iz prostorija ISM, koje je pod nadležnošću Ministarstva pravde Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari