DPK neće prisustvovati sednici skupštine jer se zakon o minimalcu ne odnosi na veterane OVK 1Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memli Krasnići najavio je da poslanici DPK neće prisustvovati današnjoj sednici Skupštine Kosova na čijem je dnevnom redu predlog zakona o minimalnoj plati jer kako je rekao, tim aktom nisu obuhvaćeni veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Krasnići je u obraćanju novinarima uoči početka sednice pozvao Vladu Kosova da povuče predlog zakona jer taj akt, kako je naveo,  nanosi nepravdu veteranima OVK i predstavlja pokušaj „otuđenja istorijske istine na kojoj počiva temelj slobode i nezavisnosti Kosova“.

„Predložili smo da minimalna zarada bude na takvom nivou da pokrije osnovne potrebe radnika i njihovih porodica, što nije ni približno zadovoljeno predlogom vlade. Ali umesto da se fokusira na istraživanje mogućnosti i izgradnju istinske politike za postizanje određenih društvenih ciljeva kroz određivanje minimalne zarade, Vlada je potpuno skrenula debatu jednostranom i sramnom odlukom da isključi kategoriju veterana OVK iz ove redefinicije minimalne plate“, kazao je Krasnići.

Ocenio je da su veterani OVK „najzaslužniji za slobodu“ i da se „država i nezavisnost zasnivaju na borbi za slobodu muškaraca i žena koji su rizikovali svoje živote i ostavili tela duž linija fronta“.

„Nažalost, premijer Kurti i Vlada koju on vodi svesno pokušavaju da izbrišu sećanje i čast na ovu žrtvu. Pristup ove vlasti dosledno je ignorisao slavu i žrtvu rata Oslobodilačke vojske Kosova, a ovo zanemarivanje se manifestuje i zvanično odlukom da se doprinos veterana OVK ne uključi u novi zakon kojim se utvrđuje minimalna plata“, rekao je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari