DPK neće učestvovati na sutrašnjoj sednici Skupštine Kosova   1Skupština Kosova, arhiva Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Demokratska partija Kosova (DPK) ocenila je večeras da je „nepotrebno“ održavati vanrednu sednicu Skupštine Kosova za referendum Srbije na teritoriji Kosova i da zbog toga neće učestvovati na sutrašnjoj sednici. Na konferenciji za novinare šef Poslaničke grupe DPK, Abeljard Tahiri (Abelard) rekao je da je ta stranka već iznela svoj stav protiv organizovanja referenduma ​​Srbije […]

Demokratska partija Kosova (DPK) ocenila je večeras da je „nepotrebno“ održavati vanrednu sednicu Skupštine Kosova za referendum Srbije na teritoriji Kosova i da zbog toga neće učestvovati na sutrašnjoj sednici.

Na konferenciji za novinare šef Poslaničke grupe DPK, Abeljard Tahiri (Abelard) rekao je da je ta stranka već iznela svoj stav protiv organizovanja referenduma ​​Srbije na Kosovu.

„Predsednik Memli Krasnići (Krasniqi) izrazio je jasan stav DPK za referendum Srbije na Kosovu. Srpski referendum na Kosovu predstavlja kršenje suvereniteta i ustavnog poretka. Podržali smo pristup Vlade da se organizacija ne dozvoli“, kazao je Tahiri.

Meutim, prema Tahiriju, sazivanjem sednice Skupštine, Vlada pokušava da izbegne svoju odgovornost, jer je sprovodjenje zakona i odluka proisteklih iz zakona odgovornost Vlade, a ne Skupštine.

Tahiri je dalje kritikovao institucije što nisu koordinisale sa zemljama velike petorke, a posebno sa SAD po ovom pitanju, jer je zahtev za održavanje srpskog referenduma na Kosovu stigao tokom decembra.

„Ali Vlada je morala da ima koordinaciju sa zemljama kvinte posebno sa SAD. Zahtev Srbije za održavanje referenduma na Kosovu stigao je u decembru. U ovom periodu morali smo da imamo diplomatske ofanzive od predsednika, od Vlade, da ubedimo saveznike da se takvim zahtevom narušava integritet zemlje“, kazao je on.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) obratio se predsedniku Skupštine Glauku Konjufci sa zahtevom za održavanje vanredne sednice Skupštine, sutra u 14 časova sa dnevnim redom rasprave o „nameri Srbije da održi ustavni referendum na teritoriji Republike Kosovo“.

Rasprava, kako je navedeno u saopštenju Vlade Kosova, ima za cilj donošenje zajedničke rezolucije, kojom se izražava politička volja poslanika i poslaničkih grupa i Skupštine Kosovo, o ustavnom referendumu Srbije na teritoriji Kosova.

Inače, kako su javili prištinski mediji, rezolucija koja će sutra biti usvojena na sednici kosovskog parlamenta biće podrška zajedničkom saopštenju najviših zvaničnika Kosova danas nakon sastanka sa zemljama kvinte i predstavnikom EU u vezi sa referendumom o ustavnim promenama Srbije na Kosovu u kojem se kaže da otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i medjunarodne prakse.

Takav stav najviših zvaničnika Kosova su danas pojedinačno podržali i lideri albanskih političkih stranaka u Skupštini Kosova.

Ranije danas ambasade zemalja velike petorke akreditovane na Kosovu pozvale su Vladu Kosova da „na svojoj teritoriji dozvoli održavanje referenduma o promeni Ustava koji organizuje Srbija“.

„Pozivamo Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima uskladu sa ustaljenom praksom“, navedeno je u saopštenju ambasada Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Italije i SAD.

Takav stav je podržalo i američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari