Dragan Šormaz: Statut je prekršen, Vučevićev izbor nije legitiman 1Dragan Sormaz foto FoNet-Milica-Vuckovic

Bivši član i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz, izjavio je danas da izbor Miloša Vučevića za predsednika te stranke nije legitiman.

Šormaz je agenciji Beta kazao da je prilikom izbora Vučevića prekršen Statut SNS-a.

„Predsednik stranke nema pravo da predlaže svog naslednika. Prema Članu 41. Statuta SNS-a, da bi kandidatura za predsednika bila legitimna, potrebno je da je podrži najmanje 15 opštinskih odbora i to u pisanoj formi, što se u ovom slučaju nije desilo“, istakao je Šormaz.

Naglasio je da će Vučević biti prvi predsednik u istoriji srpskog višestranačja koji nema podršku baze i članstva.

„Nikada na čelu nijedne stranke nije izabrana osoba koju prethodno nije predložilo članstvo kroz mesne, opštinske ili gradske odbore. Miloš Vučević je oktroisani predsednik i to govori da u SNS-u nema demokratskog odlučivanja. Čak i Putina (Vladimir) za predsednika Jedinstvene Rusije uvek predlaže baza“, ocenio je Šormaz.

Dodao je da je izborom Vučevića prekršen i Član 10. Statuta SNS-a, jer javnost nije imala uvid u stavove organa stranke pred izbornu skupštinu.

„Ukoliko bi neko podneo tužbu Upravnom sudu na izbor Vučevića, ta tužba bi sigurno bila usvojena. Nijedan gradski ili opštinski odbor nije nikoga predložio za predsednika SNS-a“, kazao je bivši funkcioner naprednjaka.

Šormaz je rekao da prema Statutu SNS-a predsednik nema nadležnost da predlaže svog naslednika.

„Predsednik stranke predstavlja i zastupa stranku, rukovodi radom i ima nadležnost da predloži kandidate za zamenika predsednika stranke, članove predsedništva i druge organe. Načinom na koji je Vučević predložen i izabran za predsednika je onemogućeno drugim članovima da se kandiduju za predsednika stranke“, rekao je Šormaz.

Na izbornoj skupštini SNS-a u Kragujevcu, danas je na predlog Aleksandra Vučića za predsednika te stranke izabran Miloš Vučević, aktuelni ministar odbrane i vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari