Iako je republička vlada formirana relativno brzo i bez većih problema i dalje je neizvesno ko će činiti vladajuću koaliciju na nivou Beograda. Signali koji dolaze iz vrha Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke govore u prilog tome da će te dve stranke formirati gradsku vladu.

Iako je republička vlada formirana relativno brzo i bez većih problema i dalje je neizvesno ko će činiti vladajuću koaliciju na nivou Beograda. Signali koji dolaze iz vrha Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke govore u prilog tome da će te dve stranke formirati gradsku vladu. Međutim, čelnici gradskih odbora socijalista, radikala i „narodnjačke“ koalicije svakodnevno održavaju sastanke uveravajući javnost da koalicioni sporazum koji su potpisali nije doveden u pitanje.
Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je juče u Domu Narodne skupštine da očekuje da će na nivou Grada Beograda biti formirana ista vladajuća kolicija kao i na državnom nivou i da će novi gradonačelnik biti kandadat DS-a Dragan Đilas. Osim toga, on je naveo da je DS imala prvog demokratski izabranog gradonačelnika prestonice Zorana Đinđića, a potom Nenada Bogadanovića.
Šutanovac je precizirao da je formiranje identične koalicije u Beogradu sa republičkom „politički put koji mora da se desi“, ali je dodao da lično nije uključen u pregovore oko formiranja gradske vlasti.
Nakon svečanosti povodom završetka školovanja 51. klase Generalštabnog usavršavanja Škole Nacionalne odbrane Vojske Srbije, Šutanovac je rekao novinarima da će Đilas biti odličan gradonačelnik i da će nastaviti putem kojim su, kao gradonačelnici, išli Đinđić i Bogdanović.
– Narednih dana DS i SPS će potpisati deklaraciju o političkom pomirenju kako bi Srbija mogla da se okrene boljoj budućnosti – rekao je Šutanovac.
On je dodao da on nije direktno uključen u pisanje deklaracije, ali da smatra da je to dobar način da se stavi tačka na tragičnu prošlost. Prema njegovoj oceni, deklaracija neće imati puno efekta ukoliko Vlada ne ostvari pun mandat i, za to vreme, ne ispuni predizborna obećanja i učini život građana boljim. Prva sednica Vlade održana u utorak je, prema njegovoj oceni, pokazala da se već radi u mnogo boljoj atmosferi, kao i da je zato optimista da će biti ostvareni i bolji rezultati.
Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić je za Danas rekao da koalicioni sporazum socijalista, radikala i „narodnjaka“ stoji i da je „održiv onoliko koliko je i svaki drugi sporazum održiv“. Kako je kazao, on nije nigde čuo da je bilo ko od čelnika SPS-a taj sporazum doveo u pitanje.
– Mislim da će sve biti u redu – zaključio je Vučić.
Međutim, beogradska štampa je prenela njegovu izjavu da je u pregovorima o vlasti u Beogradu bilo ucena i pretnji, kao i da kruže glasine da je nekim članovima iz SPS-a i Nove Srbije nuđen novac kako bi odustali od koalicije sa SRS.
Predsednik Nove Srbije i doskorašnji ministar infrastrukture Velimir Ilić potvrdio je za Danas da je koalicioni sporazum na snazi i da nije ničim ugrožen. On je takođe potvrdio navode Vučića da je nekim ljudima nuđen novac samo da bi odustali od koalicije s radikalima. Zamoljen da prokomentariše tvrdnje da će novi gradonačelnik Beograda ipak biti Dragan Đilas, Ilić odgovara da se mora „poštovati izborna volja građana i da formirane koalicije treba da ostanu“.
Konstitutivna sednica Skupštine Grada zakazana je za ponedeljak, 14. jul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari