Dragojlović o konfliktu Dačića i Joksimović: Nedopustivo nizak nivo političke kulture 1Foto: Medija centar

Zaoštrena polemika predsednika parlamenta Ivice Dačića i ministarke za evrointegracije Jadranke Joksimović, tokom sasatanka o ustavnim promenama, „loša je poruka domaćoj javnosti i stranim diplomatama i predstavlja nedopustivo nizak nivo političke kulture“, kako ocenjuje za Danas Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Dragojlović je i sama bila meta Dačićevih opaski tokom sastanka na temu izmena Ustava u delu o pravosuđu i referenduma koji će se održati tim povodom, a u kome su učestvovali predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, evropske diplomate i predstavnici Nacionalnog konventa o EU.

Glavni utisak posle ovog sastanka u većem delu javnosti ostavila je rasprava Dačića sa ministarkom Joksimović, kojoj je predsednik Skupštine u jednom trenutku čak rekao i da „ćuti i radi svoj posao“, na šta je ona odgovorila sa „Neću da ćutim, ovo je dijalog, ima da se dijaloški raspravlja“, a Dačić joj je poručio da se raspravlja da drugim učesnicima, ne sa njim.

Dragojlović smatra da nije dobro što je upravo ovo izazvalo najviše pažnje u javnosti, a ne sama tema razgovora koja je izuzetno važna.

– Nije dobro što se izveštavanje o ovako važnom događaju u ovako delikatnom trenutku svelo samo na to. Svi mediji listom izveštavaju samo o tom konfliktu koji ne dolikuje nosiocima najviših funkcija u državi. Loša je poruka i javnosti i stranim gostima i partnerima koji su bili prisutni. Dijalog i debata mogu da budu i žučni i sa povišenim tonovima ukoliko se argumentovano raspravlja. Nismo mi baš Finci pa da sve možemo da raspravimo hladne glave i mirnim tonom, ali ovako nizak nivo političke i kulture dijaloga je nedopustiv – naglasila je Dragojlović.

Dačić se u oštrom tonu obratio i predstavnici Nacionalnog konventa o EU zbog toga što sastanku nije prisustvovao niko iz Radne grupe za poglavlje 23 NKEU, u čijoj nadležnosti jesu ustavni amandmani o pravosuđu, već su se oni obratili pismom premijerki.

Predsednik Skupštine je najpre rekao da nije korektno što predstavnici Radne grupe ne učestvuju u procesu koji su sami tražili.

„Meni sada kad vas čujem dođe mi da povučem predlog za promenu Ustava“, rekao je.

Na konstataciju koordinatorke Nacionalnog konventa Nataše Dragojlović da se ne može povući, Dačić je odgovorio „ne znam što smo prihvatili taj predlog, kad vi niste zadovoljni“.

Dragojlović za Danas kaže da je u više navrata pokušala da objasni zašto radna grupa Konventa za poglavlje 23 ne želi da razgovara u ovom trenutku ali predstavnici Vlade, po njenoj oceni, to jednostavno nisu bili spremni da prihvate.

– Poenta je da je Konvent, sve njegove članice i radne grupe, do sada aktivno i na sve načine komunicirao sa Vladom u svim aspektima pregovora sa EU. Koristili smo sve instrumente uticaja kroz institucije i sve kanale komunikacije da u skladu sa procedurama Vlade i Parlamenta, čiji je i Konvent deo, utičemo i na javne politike i na zakone i strategije. Tako je bilo i sa Ustavom – navela je ona.

Predstavnici Konventa i Radne grupe za poglavlje 23 su, podseća Dragojlović, razgovarali sa svim instancama vlasti kod kojih je predlog izmena bio na stolu u datom trenutku i svojim predlozima uticali na to da se sačine bolje rešenja. Ona zaključuje da je konačni predlog sada pred građanima te da ne razume koja je poenta polemike koju je Dačić sada pokrenuo.

– Ni Vlada, ni Skupština više nemaju šta da raspravljaju o sadržaju. Oni su ponudili predlog, na građanima je da odluče. Ne znam zašto im je to tako teško palo. Sada one koji su uložili toliki napor da pomognu svojim znanjem, učestvovali u svim fazama izrade, optužuju da su protiv predloga Ustava, pa čak i protiv vladavine prava i zamislite – evropskih integracija. To podriva mukom stečeno poverenje u komunikaciji – ukazala je Dragojović.

Predstavnici civilnog društva i NKEU, kako kaže Dragojlović, uradili su sve što je bilo u njihovoj moći da pred građane dođe što bolji predlog o promeni Ustava i da sada preostaje samo da pozovu građane da glasaju.

– Dakle, nama je savest mirna. Mi ćemo se kao pojedinci obraćati isključivo građanima u nameri da ih što bolje informišemo a naše organizacije članice će, kao i Konvent u celini pozvati građane da izađu na referendum. Sve što je u našoj moći, uradićemo da građani do referenduma razumeju o čemu se radi i šta te promene donose. Trenutno ih samo 8% razume koliko je to važno i za njih a ne samo za sudije i tužioce – naglasila je ona.

Predsednik Narodne Skupštine Ivica Dačić, kao i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović do roka za objavu ovog teksta nisu odgovorili na molbu novinara Danasa da objasne razloge za raspravu koju su poveli niti kako bi to moglo da utiče na odnose između stranaka kojima pripadaju – SPS i SNS, koje su koalicioni partneri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari