Dačić traži od onih koji su za EU da podrže ustavne promene, varnice sa ministarkom i predsednicom Konventa 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Na sastanku Ivice Dačića, predsednika Narodne skupštine, Ane Brnabić, premijerke, Jadranke Joksimović, ministarke za evrointegracije, evropskih diplomata i predstavnika nevladinih organizacija članica Nacionalnog konventa o EU, došlo je do verbalnih varnica.

Dačić je zatražio od učesnika da kažu da li su promene Ustava amandmanima vezanim za pravosuđe, o kojima će se građani izjasniti na referendumu 16. januara, potrebne za evropski put Srbije ili nisu.

Da li je nama uopšte bilo potrebno da menjamo Ustav ako nisu, rekao je Dačić u jednom trenutku, da bi ga kasnije i ministarka Joksimović opomenula da se na sastanku vodi dijalog, i da se ne raspravlja na taj način.

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žiofre izjavio je da je referendum o promenama Ustava Srbije vezanim za pravosuđe ključni korak kako bi se obezbedila nezavisnost sudstva, preneo je FoNet.

Na građanima je da donesu odluku, pri čemu treba da saznaju koji su argumenti za i protiv promena, rekao je Žiofre na sastanku sa Nacionalnim konventom o EU, posvećenom daljim koracima u procesu integracija i predstojećem referendumu.

Žiofre je ocenio da je proces konsultacija bio transparentan, uz saradnju sa Venecijanskom komisijom. Velika su očekivanja od reformi pravosuđa u Srbiji. To je važan korak napred, izjavio je Žiofre.

Prema njegovim rečima, važno je građanima objasniti koristi depolitizacije sudstva, posle koje se očekuju napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, obezbeđenje pune slobode mišljenja i izražavanja i dobro funkcionisanje državne administracije.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Jan Bratu je konstatovao da je vladavina prava osnova i suština evropskih vrednosti i da je za napredak u toj oblasti u Srbiji neophodno usvojiti ustavne amandmane, kako bi se osigurala nezavisnost pravosuđa.

Nema razloga da do promena ne dođe, pošto je dosadašnji proces bio otvoren , inkluzivan i transparentan. Nije moglo bolje da se uradi, ocenio je Bratu. Važno je da javnost bude informisana i da građani mogu da čuju različita mišljenja. Nadam se da će se to dogoditi, rekao je Bratu i dodao da se vladavina prava tiče svakog građanina u Srbiji, prenosi FoNet.

Sastanku nisu prisustvovali članovi Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa, u čijoj nadležnosti i jeste oblast vladavine prava i promene Ustava, već su se premijerki obratili otvorenim pismom.

To je izazvalo reakciju predsednice Vlade Ane Brnabić koja je rekla da je nedolazak na dijalog „sramota za civilno društvo“, a i predsednik Skupštine Ivica Dačić slično je reagovao, navodeći da nije korektno što predstavnici Radne grupe ne učestvuju. Dačić je, zatim, ušao i u kratku raspravu sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, kojoj je rekao, između ostalog, da ćuti i da radi svoj posao.

Predsednik Skupštine je najpre rekao da nije korektno što predstavnici Radne grupe ne učestvuju u procesu koji su sami tražili. „Meni sada kad vas čujem dođe mi da povučem predlog za promenu Ustava“, rekao je.

Na konstataciju koordinatorke Nacionalnog konventa Nataše Dragojlović da se ne može povući, Dačić je rekao da „ne znam što smo prihvatili taj predlog, kad vi niste zadovoljni“.

„Pa ja sam i EU sto puta rekao – napišite sa čim niste zadovoljni“, rekao je Dačić, na šta je ministarka za evrointegracije prokomentarisala da tu nije reč o EU nego o civilnom društvu.

„Jadranka, nisam prekidao, nemoj da me prekidaš, molim te“, rekao je predsednik Skupštine.

Na konstataciju ministarke da treba da razjasni, da ne unosi zabunu, Dačić je rekao da on želi da se i EU direktno izjasni.

„Ne treba meni da se izjašnjavaju, nego treba da se sastanu sa civilnim društvom i sa strankama koje drugačije govore pa da sa njima rasprave pitanje jel su to evropske vrednosti ili nisu, to je suština. Meni ne treba Konvent da priča šta parlament treba da radi, jer ja znam šta parlament treba da radi. Nemojte da mislite da ste vi više evropski opredeljeni nego ja. Ja sam otvorio pregovore o članstvu u EU, ja kao predsednik Vlade. Ja sam potpisao Sporazum o viznoj liberalizaciji. Nemoj da sada delimo lekcije, već hajmo da učestvujemo. Ja sam vas pozvao, ali šta sada to znači – mi nećemo da učestvujemo za referendum, ne razumem šta treba sada da radimo, da referendum propadne, da odložimo“, naveo je, dodajući da u javnosti i to čuje.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je rekao da ih je zvao ranije, ali da nisu došli zbog kovida. „Vaš život je vredniji nego moj, jel da“, upitao je.

Dragojlović mu je, podsećajući da su došli ove godine, odgovorila: „Ne, nego ste vi veći evropejac od nas“.

„Uvek, uvek, u svakome momentu sam dokazao“, kaže Dačić.

Nakon toga je došlo i do rasprave sa ministarkom za evrointegracije Jadrankom Joksimović, kojoj je Dačić rekao da ćuti.

„Neću da ćutim, ovo je dijalog, ima da se dijaloški raspravlja“, odgovorila mu je ministarka.

„Pa raspravljaj ti sa njima, nemoj sa mnom da raspravljaš. Nisam ja ovde došao tebi da podnosim račune“, rekao je i poručio joj „da ne deli lekcije drugima“.

Kad mu je ministarka odgovorila da ne deli lekcije i da je ne ućutkuje, Dačić joj je rekao: „Radi ti svoj posao.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari