Dragomir Anđelković: Bolje imati zamrznuti konflikt, nego kapitulaciju 1foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Da Srbija nekim slučajem i prizna Kosovo, ne znači da bi smanjila rizik sukoba, jer slabe države prizivaju nevolje, a mi malo-malo vidimo da neko objevi mapu Srbije bez Vojvodine, Raške oblasti i Vranjske doline, izjavio je FoNetu politički analitičar Dragomir Anđelković.

On je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova ukazao da francusko-nemački predlog podrazumeva kapitulaciju Srbije, jer bi tim sporazumom Srbija de fakto trebalo da prizna Kosovo.

Anđelković je rekao da nije važno da li će Srbija de jure da prizna Kosovo, „jer ni Titova Jugoslavija de fakto nije priznavala Izrael zbog odnosa sa Arapima, ali je Izrael bio država i niko u Beogradu to nije osporavao“.

On je ocenio da je dijalog Beograda i Prištine obesmišljen, jer su Zapad i Priština tokom dijaloga „varali Srbiju, a verovatno je i naša vlast u nekoj meri saučestvovala u tome“.

Anđelković je ukazao da zato kao foprmat ostaje međunarodna konferencija, ali da će na nju morati da se sačeka, jer je nemoguće da se tako nešto desi sve dok su odnosi velikih sila loši.

Govoreći o zamrznutom konfliktu, on je rekao da je bolje imati zamrznuti konflikt, nego kapitulaciju.

„Vučić je odmrznuo konflikt zato što je imao lične račune. Srbija nije imala povoljne okolonosti, ali je Vučić morao da plati dolazak na vlast i da mu Zapad toleriše autokratsku vladavinu“, uveren je Anđelković.

Dodao je da je Srbija međuvremenu mnogo toga izgubila, „i sad nam je ostalo ili da kapituliramo ili da ponovo zamrznemo konflikt u mnogo lošijim okolnostima, što je ipak bolja opcija“.

Upitan da li postoji dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo, Anđelković je podsetio da EU nije deo srpskog Ustava, a da Kosovo jeste.

Ukoliko bi trebalo da bira između EU i Kosova, on smatra da Srbija mora da bira Kosovo, „ako smo pravna država“ i napminje da EU „ne bi trebalo ni da nas primi, ako pogazimo sopstveni Ustav“.

Ako Ustav bude pogažen po pitanju Kosova, „Vučić bi sutra mogao da se proglasi za cara aklamacijom svojih pristalica“, naglasio je Anđelković.

On misli da bi o stolici za Kosovo u Ujedinjenim nacijama (UN) moglo da se priča u budućnosti, ukoliko dođe momenat za celovito rešavanje srpskog pitanja, zajedno sa albanskim.

Naveo je da bi to moglo da se dogodi ako se bude pričalo o „svestranoj podeli Kosova na fer način“ i ako se bude pričalo da Republika Srpska dobije „ista prava kao delovi Kosova sa albanskom većinom“.

Anđelković je podsetio da je Zajednica srpskih opština (ZSO) deo Briselskog procesa po kome je Srbija prihvatila da ukine svoje institucije ili bar njihov deo, a da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN govori da je Kosovo jedinstveni entitet pod protektoratom UN.

On je rekao da se od Srbije traži da prihvati da je Kosovo nezavisno, tako da bi ispalo da ZSO postane autonomija Srba unutar nezavisnog Kosova.

Ako je to slučaj, onda bi bolje bilo da ZSO ne bude formirana, jer bi to za Srbiju bio „potpuni poraz“, tvrdi Anđelković.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/na-severu-kosova-pretresi-vise-lokacija-u-vezi-napada-u-banjskoj/

Prema njegovom viđenju, referendum o kosovskom problemu bi trebalo organizovati, ali na ustavan način i sa fer pitanjima koja nisu manipulativna.

Građani imaju pravo da odlučuju o svemu i političari imaju pravo da zastupaju bilo šta, ali niko nema pravo da iza leđa građana manipulativno i pokvareno donosi protivustavna rešenja, zaključio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari