Dragomir Anđelković: Izbori su bili nameštaljka, opozicija nasela na Vučićevu političku giljotinu 1Foto FoNet Milica Vucković

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da su jučerašnji izbori bili nameštaljka u koje je opozicija, kako je rekao, olako ušla a da se nije izborila ni za jedan uslov kako bi se sprečila izborna krađa.

Anđelković je agenciji Beta kazao danas da je opozicija nasela na Vučićevu političku giljotinu.

„Ni na jednom biračkom mestu nemamo kamere, u medijskoj sferi vlada potpuna neravnoravnost, a režim koristi državni budžet kao svoj. Učešće opozicije na izborima je slično kao kada je dominikanski diktator Truhiljo svojevremeno organizovao izbore s opozicijom koju je posle hapsio. Ovde nije baš tako, mada smo imali nagoveštaj da režim sprema represiju kada je noć uoči izbora pozvao opoziciju i poručio joj ‘mi nameštamo izbore, a vi slučajno nemojte da protestujete'“, rekao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, opozicija je išla na „Vučićevu izbornu giljotinu“ verovatno zato što joj je neko sa Zapada obećao da će izbori biti prihvatljiviji nego ranije.

„Zapadu nije bitna demokratija u Srbiji već samo da Vučić prizna Kosovo“, ocenio je je Anđelković.

On je kazao da su Vučićeve izjave u predizbornoj kampanji nagoveštavale da se sprema velika krađa.

„Nemoguće je da vlast, koja je već godinama neuspešna od ekonomije do odbrane nacionalnih interesa, dobije više glasova nego na prethodnim izborima. Vučićeve optimističke najave izbornih rezultata su bile pokriće za veliku izbornu krađu koja se u nedelju i dogodila. Opozicija je olakim ulaskom u izborni proces dopustila da se stvari tako završe“, naglasio je Anđelković.

Komentarišući najavu protesta opozicije u Beogradu za večeras, Anđelković je rekao da bi ona trebalo da traži poništavanje celokupnog izbornog procesa.

„Opozicija ne bi trebalo da akcenat stavlja samo na beogradske izbore, već da traži poništavanje celokupnog izbornog procesa. U zemlji u kojoj se nameštaju republički izbori, ništa ne znače gradski. Vučić pokazuje spremnost da napravi kompromis i da opoziciji prepusti Beograd kako bi napravio kompenzaciju za nameštanje republičkih izbora. Međutim, svaki dogovor s Vučićem se na kraju opoziciji vrati kao bumerang. Narod je spreman za proteste i opozicija ne bi trebalo da kalkuliše već da osporava ceo izborni proces od lokala do republike“, zaključio je Anđelković.

Prema poslednjim podacima Republičke izborne komisije (RIK), na osnovu 7.842 obrađena izborna mesta od ukupno 8.273, apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima osvojila je lista „Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane“ sa 46,86 odsto glasova.

Druga je lista „Srbija protiv nasilja“ koja je osvojila je 23,36 odsto, a slede SPS-JS sa 6,59 odsto, „Nada za Srbiju“ 5,02 odsto i lista „Mi-glas iz naroda – Branimir Nestorović“ s 4,68 odsto osvojenih glasova.

Najviše glasova na izborima za odbornike Skupštine Beograda osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Beograd ne sme da stane“, za koju je glasalo 38,7 odsto birača, pokazuje procena rezultata glasanja koju su objavili IPSOS i CeSID na osnovu 85,3 odsto obrađenog uzorka.

Prema tim podacima, na drugom mestu je koalicija „Srbija protiv nasilja“ s 34,5 odsto glasova, slede „NADA za Beograd“ sa šest odsto, „Mi-glas iz naroda“ s osvojenih 5,3 i SPS 4,8 odsto glasova Beograđana.

Prema podacima RIK-a sa 67 obrađenih biračkih mesta, na izborima za Skupštinu Vojvodine lista „Aleksandar Vučić-Vojvodina ne sme da stane“ osvojila je 50,34 odsto glasova, „Srbija protiv nasilja“ 12 odsto, „Ivica Dačić – premijer Srbije“ 5,13 odsto, Ruska stranka 0,96 odsto, koalicija NADA 3,38 odsto i SVM 16,68 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari