Drugi krug izbora na Kosovu pratiće 10.510 posmatrača 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Centralna izborna komisija (CIK) je saopštila je da će drugi krug izbora za gradonačelnike 21 opštine na Kosovu pratiti 10.510 posmatrača.

„Imamo 10.510 posmatrača koji će posmatrati drugi krug od kojih je 577 iz medija, 30 iz stranih medija, 9.287 posmatrača iz političkih subjekata, 50 iz diplomatskih predstavništava, 319 iz lokalnih nevladinih organizacija, 178 iz stranih organizacija i 69 iz Institucije ombudsmana“, kazali su u CIK-u.

Kako je saopšteno, za drugi krug izbora nije bilo interesovanja nijednog posmatrača iz susednih zemalja.

Pravo glasa u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu u nedelju će moći da iskoristi 1.260.571 građanin, objavio je CIK.

Na izborima koji se održavaju sutra će se glasati 1.638 od 2.477 glasačkih mesta koliko ih je bilo u prvom krugu glasanja.

U drugom krugu će se takmičiti 42 kandidata za gradonačelnike, pri čemu pokret Samoopredelenje ima 12 kandidata, Demokratska partija Kosova (DPK) osam, Demokratski savez Kosova (DSK) devet a Alijansa za budućnost Kosova (ABK) pet kandidata.

Srpska lista, Narodna sloga, Socijademokratska inicijativa i Socijaldemokratska partija Kosova imaju po jednog kandidata a u drugom krugu će učestvovati i turske partije dva kandidata i dva nezavisna kandidata za gradonačelnike.

U prvom krugu glasanja izabrano je devet gradonačelnika iz redova Srpske liste, četiri iz DPK i po dva iz DSK i ABK.

Glasačka mesta će se otvoriti sutra u 7 sati i zatvoriti u 19.

U CIK pristigao 1.571 paket sa glasačkim listićima iz dijaspore

Portparol Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Valjmir Elezi rekao je danas da su dobili 1.571 navodni paket sa glasačkim listićima, a da je proces glasanja poštom završen u petak u ponoć.

„Tokom perioda za glasanje poštom (od 29. oktobar do 12. novembra) Centralna izborna komisija je primila 1.571 navodni glasački paket“, rekao je on.

Pravo glasa za drugi krug izbora za gradonačelnika imaju samo birači opština u kojima će biti izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari