Koncept države blagostanja se raspada i dolazi njegov kraj. Stoga, ne treba da zaklanjamo pogled, već da se zapitamo šta dolazi posle, neophodno je da otvorimo oči jer je postojeći sistem neodrživ i veoma nepravedan prema mladim ljudima.

Mladi u Srbiji će dobiti u nasleđe velike dugove koje neće moći da otplaćuju i nije slučajno što odlaze iz države – u razgovoru za Danas upozorava Tom Palmer, potpredsednik Ekonomsko-istraživačke fondacije Atlas i direktor Univerziteta Kato, koji je doputovao iz SAD u Beograd kako bi održao predavanje na prvoj regionalnoj konferenciji „Evropski studenti za slobodu“ u subotu na Fakultetu političkih nauka.

Palmer navodi da je u Grčkoj krah države blagostanja doveo do uspona radikalnih partija, što „treba da posluži kao ozbiljno upozorenje svima koji se širom sveta zalažu za demokratiju“.

Šta mislite o problemu glomazne državne administracije, koji je prisutan i u Srbiji?

– To je još od razloga što ova globalna kriza dugo traje. Pravila koja vladaju na tržištu rada predstavljaju kočnicu za ekonomski oporavak. Mnogi se zalažu za davanje pomoći ljudima koji ostanu bez posla, ali ne shvataju da ih upravo postojeći sistem sprečava da dobiju novi posao. Što je skuplje otpuštanje, to je skuplje i zapošljavanje. Takođe, u velikom broju država imamo stroge propise koji sprečavaju ponovno zapošljavanje ljudi. Dakle, treba da prevaziđemo problem velike birokratije i smanjimo uticaj države na ekonomiju.

U svojim radovima tvrdite da „vladavina prava treba da inspiriše sve nas i da privatizacija nije moguća bez tog principa“. U kojoj meri se u svetu uistinu primenjuje takvo načelo?

– Mislim da postoji rešenje za probleme s kojima se suočavamo ukoliko budemo realistično i sistematično razmišljali. To znači napuštanje fantazija i okretanje stvarnom svetu. Moguće je uspostaviti vladavinu prava i slobodno tržište, i postoje primeri država koje su to ostvarile prilično brzo, ponekad u veoma lošim okolnostima. Razlog za moj optimizam je i ova konferencija u Beogradu, koja je pokazala da mladi pokazuju najveću zrelost. Oni razumeju da ne treba verovati u magiju.

Koje su, po vama, najopasnije fantazije u političko-ekonomskom smislu?

– Jedna od njih je da možete prevazići probleme ukoliko primenite princip kvantitativnih olakšica, što podrazumeva, između ostalog, štampanje novca i jeftine kredite, kao i nova zaduženja. Ipak, na konferenciji u Beogradu smo videli da ljudi shvataju da ako na zabavi uveče pijete mnogo alkohola, još jedna flaša votke narednog jutra nije rešenje, a to rade mnoge države. Ipak, postoje i zemlje sa zrelijim pristupom, poput Nemačke, Finske i Estonije. Stoga, treba da se otreznimo, ostavimo po strani bocu votke i počnemo da rešavamo probleme s kojima se suočavaju mnoge evropske vlade, kao i Evropa u celosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari