"Država kojoj su važniji prenosi Premijer lige od razvoja poljoprivrede nema budućnost": DS Kragujevac 1Foto: Z.S.M.

I Gradski odbor Demokratske stranke Kragujevac podržao je protest poljoprivrednika Šumadije koji već drugi dan blokiraju centar grada i pridružio se njihovim zahtevima.

– Maćehinski odnos ove vlasti prema najvažnijoj privrednoj grani, od čijeg funkcionisanja zavisi opstanak našeg društva, je ne samo nedopustiv već i suprotan logici i zdravom razumu. Podsećamo da je aktuelna vlast za prenose fudbalskih utakmica Premijer lige izdvojila iznos od 600 miliona evra, dok je godišnje izdvajanje za poljoprivredu manje za 100 miliona evra od navedenog iznosa, zbog čega je zabrinutost građana za budućnost države više nego opravdana, a argument vlasti da u buddžetu nedostaju sredstva za ispunjenje zahteva protestanata neprihvatljivo licemeran, ističu u GrO DS Kragujevac.

Po njihovom mišljenju istaknuti zahtevi poljoprivrednika odnose se na goli opstanak i puko preživljavanje zaposlenih u ovom sektoru i njihovih porodica, a nisu plod nečijeg kaprica ili namera da se na ovaj način bogate, kako im to predstavnici vlasti bahato spočitavaju.

– Jasno je da Srbiji nedostaje sistemsko rešenje problema i strategija održivog razvoja poljoprivrede, u čijoj bi izradi učestvovali predstavnici odgovarajućih naučnih institucija, na šta je Demokratska stranka više puta ukazivala, ali pošto je iluzorno tako nešto očekivati od ove i ovakve vlasti, hitno se mora pribeći konkretnim i trenutnim merama pomoći, podsećaju kragujevačke demokrate.

Oni u svom obraćanju vlasti, javnosti i medijima pozivaju Vladu i predsednika Republike da napuste politički koncept „otimamo siromašnima da bi dali bogatima”, preraspodele sredstva u budžetu i odreknu se rasipanja novca na besmislene projekte, te ista usmere na pomoć onima koji su učinili sve što su mogli da ova zemlja ne mora da brine za ishranu sopstvenog stanovništva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari