Državni sekretar izvestilo poslanike o situaciji u Ukrajini: Zašto je sednica Odbora za spoljne poslove bila zatvorena za javnost 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Predstavnici Ministarstva spoljnih poslova predstavili su danas skupštinskom Odboru za spoljne poslove, na zatvorenoj sednici za jasvnost, izveštaj vlade o situaciji u Ukrajini i implikacijama rata tog rata na međunarodnu situaciju i na Srbiju.

Borko Stefanović, predsednik Odbora za Danas kaže da je sednica sazvana jer je nekoliko poslanika opozicje tražilo da se o tome priča .

– Ovo je drugi put da je sednica zatvorena za javnost, i to se uvek dešava kada ministarsuvo spoljnih poslova ili drugi državni oragan traži da se zatvori jer dokument koji se razmatra sarži stepen tajnosti. Onda smo mi u obavezi da to prihtvatimo – pojasnio je Stefanović tajnost sednice koja čak nije bila upisana ni u skupštinski kalendar dešavanja.

Prema našim saznanjima, u Skupštinu nije došao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković već državni sekretar Nemanja Starović.

Na pitanje kada će Odbor razmatrati stav Srbije prema sankcijama Rusiji, Stefanović odgovara da će se to dogoditi posle formiranja vlade.

Iako nije član ovog Odbora kao šef Zeleno-Levog kluba Radomir Lazović je prisustvovao sednici.

– Žao mi je što je sednica bila zatvorena za javnost, mislim da je bolje da se o ovako važnim stvarima govori javno. Mi smo svakako izneli naš stav da Srbija treba da se vodi pre svega svojim interesima, a jedan od najvažnijih je svakako članstvo u EU. U skladu sa time, trebalo bi spoljnu politiku usaglasiti sa Evropskom unijom. Ono što nam je možda i važnije jeste da Srbija dostigne evropske standarde i u unutrašnjim pitanjima poput borbe protiv kriminala ili slobode medija, ali to se sigurno neće desiti dok je Vučić na vlasti. Ne može neko kome je najbliža porodica povezana sa organizovanim kriminalom, da vodi reformu pravosuđa i obezbedi da isti zakoni važe za sve. Ne može neko kome vlast zavisi od zloupotrebe medija, da obezbedi da mediji slobodno rade. Zato je naš stav da je najveća prepreka evrointegracijama upravo Vučić – navodi Lazović za Danas.

Kako dodaje, „vlast je ponovo pokušala da nas ubedi kako je njihova politika sedenja na dve stolice neutralnost, a ne okretanje kako vetar duva, ne bi li zaštitili svoje lične i političke pozicije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari