Treba li u okolnostima mogućeg trećeg svetskog rata da zaseda bar skupštinski Odbor za spoljne poslove? 1Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Posle pretnje predsednika Rusije Vladimira Putina upotrebom nuklearnog oružja i zloslutnih reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Putin na blefira i da se svet približava velikom konfliktu kakav nije viđen od 1945. godine, otvara se pitanje može o položaju i koracima Srbije u takvim okolnostima razgovarati bar na skupštinskom Odboru za spoljne poslove, koji vodi opozicija, ako se već Skupština Srbije ne sastaje i nema vlade u punom kapacitetu, ili je sve zaista prepušteno odlukama predsednika parlamentarne Republike.

Dok predsednik odbora Borko Stefanović, iz poslaničke grupe Ujedinjeni-SSP-PSG-Preokret-Sloga ne bi da daje izjave, njegov kolega Đorđe Miketić, poslanik poslaničke grupe Moramo-Zajedno i član odbora kaže za Danas da je od predsednika i sekretara odbora zahtevao da se odbor sastane što pre.

– Podneo sam zahtev da se kao prva tačka dnevnog reda povede diskusija, jer su okolnosti dramatične i situacija se veoma brzo menja. Ako već Vlade nema od februara (kada su raspisani izbori) i neće je biti do kraja oktobra, skupština može i mora raspravljati i predlagati rešenja – naveo je on.

Kako kaže, od odluke predsednika odbora zavisi da li će i kada zakazati sednicu i da li će njegov predlog staviti na izjašnjavanje za jednu od tačaka dnevnog reda.

Miketić nam je dostavio i pismo koje je uputio sekretaru Odbora Vladimiru Filipoviću u kojem ga obeveštava da je u razgovoru sa predsednikom odbora Borkom Stefanovićem, izrazio želju za hitnim zakazivanjem sednice odbora i stavljanjem posebne tačke dnevnog reda – rasprava o sitaciji u Ukrajini nakon agresije Ruske Federacije, pretnja nuklearnim naoružanjem režima u Moskvi i rasplamsavanjem oružanog sukoba na tlu Evrope.

„Ruska agresija na Ukrajinu postala je očigledna pretnja opstanku čovečanstva. Hitna mobilizacija građanstva i otvorena pretnja nuklearnim oružjem, posle vojnih poraza od slabijeg protivnika, koji je žrtva agresije, učinila je nužnim da Srbija što hitnije povede raspravu i odredi se prema alarmantim potezima Moskve. Rat u Ukrajini, na tlu Evrope, traje već 210 dana, a Srbija je do sada odbijala da o ovom pitanju raspravlja i donese svoj sud, osim što je nevoljno i bez javnog dijaloga, u Njujorku, glasala za zajedničku rezoluciju UN za koju je glasala još 141 zemlja“, piše u dopisu Miketića.

Kako se, između ostalog dodaje, “ ne smemo ostati nemi na ovakve poteze režima u Moskvi, koji je u direktnoj suprotnosti sa vrednostima za koje se zalaže sav miroljubiv i hrišćanski svet, kako u Srbiji tako i u Rusiji. Svako je dužan da učini ono što je u njegovoj moći da pomogne u sprečavanju bezumlja. To su dužne da urade i vlasti Republike Srbije. Nema više mesta za izgovore. Srbija treba da sepunom snagom uključi u odbranu mira i šansi za dobar život svakog čoveka u našem regionu, Evropi i celom svetu“.

Nebojša Novaković, član Odbira iz poslanilke grupe DS, pak smatra da kada bi donosioci odluka u Srbiji bili iole odgovorni i vodili računa o interesu države o novonastaloj situaciji bi se raspravljalo sa svim relevantnim društvenim akterima.

– Sednica skupštine, kao i skupstniškog odbora za spoljne poslove bi već bile zakazane i tu bi se vodila diskusija i težilo ka rešenjima od najboljeg interesa za državu. Nažalost politički ambijent u Srbiji je takav da su sve institucije podređene isključivo jednom cilju, opstanku Vučica na vlasti – kaže Novaković.

Prema njegovim rečima, nemoguće je napravoti zamenu za institucije za koje se sad vidi koliko je važno njihovo funkcionisanje, jer ne postoji organ koji u ovom slučaju može da zameni najviše predstavnije vlade.

– Ovakve situacije kada se svet mnogo brže menja nego što je Srbija u stanju da formira vladu, šest meseci od izbora, samo govore u kakvom mi društvu živimo i koliko možemo ići u korak sa svetom i biti sigurni u ono što nam predstavnici vlasti govore. Odbor za spoljne poslove je jedna od institucija čiji se rad obesmišljava na osnovu ingerencija koje ima. Uz to on funkcioniše u okviru šireg konteksta, dakle uz parlament koji funkcioniše i uz ministarstvo koje funkcioniše. Bez parlamenta i nadležnog ministarstva odbor je obesmišljen u ovom periodu – zaključuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari