Putinovo "neblefiranje", Srbija i Rusija: Bivši ambasador u Belorusiji o pretnji trećim svetskim ratom 1Foto: AP Photo/Darko Vojinovic) (arhiva)

Kao što se manji požar ne gasi većim požarom, tako se ni rat Vladimira Putina ne može ugasiti većim ratom – komentariše za Danas Srećko Đukić, bivši ambasador Srbije u Belorusiji jučerašnju pretnju predsednika Rusije trećim svetskim ratom u izvedbi nuklearnog oružja.

Sagovornik Danasa podseća da je na tek završenom samitu Šangajske organizacije za saradnju, u Samarkandu, premijer Indije Narendra Damodardas Modi, pred TV kamerama celog sveta, posavetovao je Putina da ovo nije vreme ratova nego demokratije, diplomatije i dijaloga, a Putin je, dodaje Đukić, brže bolje odgovorio da će on rat u Ukrajini što pre završiti.

– Slično su mu i drugi govorili. Međutim, partija rata opet je odnela pobedu nad partijom mira u Kremlju. Putinov ratni projekt u Ukrajini, da ne pominjemo povlačenje NATO na granice 1997. godine, doživeo je na prvom koraku poraz – vazdušna invazija na Kijev razbijena je u param parčad. Usledilo je Zmijsko ostrvo, krstarica Moskva, raketiranje Krima i poraz pod Harkovom vidimo strateškog značaja za Moskvu. Svoj neuspeh Kremlj bi da plati novim životima – mišljenja je sagovornik Danasa.

Putinovo "neblefiranje", Srbija i Rusija: Bivši ambasador u Belorusiji o pretnji trećim svetskim ratom 2
Foto: N1/Printsreen

Prema njegovim rečima, nova eskalacija rata koju nameće Rusija ima svoje granice, unutrašnje i spoljne, koje mi u ovom momentu ne možemo sasvim da saznamo.

– Putin preti, kaže ne blefira, upotrebiće sve da zaštiti Rusiju koju još niko ne napada. Koliko će Rusija i njeni gradjani sve to moći da izdrže i da podnesu i da li su baš masovno svi za nesagledivu partiju rata, za sigurnu i pogibnu izolaciju i sve ono što je prate u drakonskim sankcijama? Spoljni svet će se zbijati oko Ukrajine jos više nego što je do sada to činio. I ovom novom Putinovom objavom ratne spirale, praktično su otvorena vrata za svaku vrstu konvencionalnog naoružanja koje se može slati Ukrajini, do aviona i krstarećih raketa. Možda će partija mira prevagnuti nad fobijom partije rata u Kremlju – zaključuje Srećko Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari