Putin se obratio naciji: Sledi delimična mobilizacija Ruske Federacije 1EPA-EFE/KONSTANTIN ZAVRAZHIN / SPUTNIK / KREMLIN

Ruski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju naciji objavio delimičnu mobilizaciju snaga u Rusiji. On je rekao da će pripadnici vojnih rezervi biti pozvani.

Predsednik Rusije je rekao da linija fronta prevazilazi hiljadu kilometara i da se ruska vojska suočava sa vojnim operacijama celokupnog Zapada. Zarad odbrane naše otadžbine, dodao je Putin, podržavam „delimičnu mobilizaciju, naglašavam, gto je delimična mobilizaciji. Samo oni koji su trenutno u rezervnim snagama će biti mobilisani. Dekret o delimičnoj mobilizaciji je potpisan“, kaže on.

Putin je takođe rekao da će pružiti punu podršku za održanje referenduma koje je najavljeno za ovaj vikend u Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju o pridruživanju Ruskoj Federaciji. Takođe je ukazao da će Moskva učiniti sve da omogući bezbedne uslove za njihovo održanje da bi, kako je naveo, narod mogao da izrazi slobodnu volju.

On je optužio Zapad da je počeo rat protiv Rusije u Ukrajini 2014.

„U svojoj agresivnoj antiruskoj politici Zapad je prešao sve linije“, rekao je ruski predsednik, preneo je Gardijan.

Prema njegovim rečima, dugi niz godina postoji „potpuna mržnja“ prema Rusiji.

„Cilj Zapada je da oslabi i uništi Rusiju. Oni otvoreno kažu da su 1991. uspeli da unište Sovjetski Savez i sada je vreme za samu Rusiju“, naveo je Putin, naglasivši da „Zapad već dugo ovo planira“.

On je rekao da je Zapad „od ukrajinskog naroda napravio topovsko meso i gurnuo ga u rat“ i da Zapad „koristi vojsku protiv civila, a organizovanje genocida i blokada i terora nad ljudima koji odbijaju da priznaju ukrajinsku vlast je rezultat vojnog puča“.

Putin je ukazao da će upotrebiti „sva sredstva koja su na raspolaganju“ i da će oni koji koriste „nuklearnu ucenu“ protiv Rusije otkriti da situacija može da se promeni na njihovu štetu. „Ne blefiram“, istakao je.

Preventivna vojna operacija, dodao je, bila je jedina moguća opcija jer je Zapad odbio mirno rešenje za „problem Donbasa“, te je naveo da polaže pravo na upotrebu nuklearnog oružja.

Putin je rekao da Kijev drži ljude u Donbasu kao taoce. On je ljude koji se bore zajedno s ruskom vojskom ocenio kao „prave patriote“.

Ruski predsednik je dodao da je potrebno da dobrovoljci koji se bore rame uz rame sa pripadnicima ruske profesionalne vojske imaju isti tretman kao profesionalci, uključujući platu i socijalne garancije.

Ukrajinsku vojsku, naveo je Putin, obučio je NATO i njome zapravo upravljaju strani komandanti. Prema njegovim rečima, politika terora i zastrašivanja Rusije je intenzivirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari