"Državotvorni blok patriotske opozicije" traži ostavku predsednika Republike i Vlade, prelaznu tehničku Vladu do sledećih izbora 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Šef poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije Boško Obradović izjavio je danas da savez stranaka „Državotvorni blok patriotske opozicije“ traži ostavku predsednika Republike, ostavku Vlade u celini, prelaznu tehničku Vladu do sledećih izbora i dijalog vlasti i opozicije u Skupštini, gde bi bilo dogovoreno održavanje novih izbora u narendih godinu dana.

„Mi predlažemo prelaznu Vladu, ali smo spremni da čujemo i druge predloge, ali koji će garantovati slobodu medija i poštene izbore na svim nivoima. Mi smo apsolutno otvoreni za jedan takav dijalog ovde u Skupštini Srbije“, rekao je Obradović novinarima u parlamentu.

Naveo je da Srbija treba da ima jednu vrstu crnogorskog primera za ugled, odnosno da nije potrebna jedna kolona opozicije na izborima, već više jasno definisanih.

„Kolone opozicije treba da budu jasno ideološki profilisane, a naša je upravo takva. Državotvorni blok patriotske opozicije, suverenistički blok, sa veoma jasnim i preciznim stavovima po svim nacionalnim i državnim pitanjima. Pozivam kolege iz prozapadne opozicije da naprave svoj blok, ili više svojih blokova, i da na taj način nastupimo na tim izborima, da svaki glasač zna za koju politiku glasa“, rekao je Obradović.

Govoreći o mogućnosti da izborni cenzus bude vraćen na pet odsto, Obradović je rekao da bilo šta što ima veze sa izbornom reformom i izbornim sistemom, ne može da se menja pred izbore.

„U svim demokratskim zemljama sveta, izborne reforme se prave nekoliko godina pre sledećih izbora, a ne nekoliko nedelja ili meseci“, rekao je predsednik Dveri.

Prema njegovim rečima, ukoliko vladajući režim ima neki predlog, može da dođe u Skupštinu Srbije na dijalog vlasti i opozicije.

„I mi imamo mnoge predloge za unapređenje izbornih uslova za sledeće izbore, pa da o tome vodimo dijalog, ali ova vlast je izgubila svaki legitimitet da više odlučuje sama o bilo čemu“, kazao je on.

Obradović je izjavio da ga čudi što i ostatak opozicije ne traži ostavke predsednika i vlade, s obzirom da već mesec dana odbijaju da ispune zahteve sa protesta „Srbija protiv nasilja“.

Ocenio je da se i vlast i opozicija „plaše“ vanrednih izbora, navodeći da je jedan od mogućih razloga to što „prema svim relevantnim istraživanjima“, državotvorni blok ima 20 odsto podrške.

„Ta podrška će samo rasti i možda je to jedan od razloga zašto i vlast i opozicija beže od izbora“, rekao je Obradović i dodao da bi drugi razlog mogao da bude „nalog sa zapada, dok se ne sprovede francusko-nemački plan“.

Obradović je podsetio da oni već mesecima traže ostavku predsednika Srbije zbog prihvatanja francusko-nemačkog sporazuma o „priznavanju lažne države Kosovo“.

Govoreći o ponudi premijerke Ane Brnabić da podnese ostavku, Obradović smatra da bi je ona podnela da je htela i „ne bi zamajavala javnost“.

Ponovio je zahtev te stranke da bude zakazana posebna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, posebno nakon novih hapšenja na severu, kao i zahtev za otkazivanje vojne vežbe „Platinasti vuk“ sa zemljama članicama NATO i pozvao opoziciju da se izjasni o toj vežbi.

Poslanik stranke Zavetnici Nikola Dragićević podsetio je da ta grupacija od sredine februara traži izbore na svim nivoima od kada je državno rukovodstvo prihvatilo i najavilo implementaciju francusko-nemačkog predloga.

„Predupredili bismo situaciju u kojoj se država danas nalazi da su tada bili izbori“, ocenio je Dragićević.

On je naveo da su u poslednja četiri meseca pojačani spoljni pritisci na Srbiju, da inflacija raste, a da vlast ne pokazuje „bilo kakvu želju da izvuče društvo iz krize“.

„Poslednja dva masakra produbili politički razdor u društvu. I tada i sada smo smatrali da je raspisvanje vanrednih izbora način za izlazak iz krize“, rekao je Dragićević, uz ocenu da su građani umesto toga „uvučeni u mitinge i kontramitinge“.

Poslanik Zavetnika je ocenio da promene koje su se ranije dešavale na ulicama nisu donele nikakav boljitak, a da je sa druge strane Srpska napredna stranka „izgubila sav legitimitet za politiku koju vodi, jer građani nisu glasali za to“ i još jednom pozvao na vanredne izbore na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari