DS: Dojave o bombama pokazale nespremnost države da obezbedi sigurnost dece u školama 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da su lažne dojave o postavljenim bombama u većem broju škola u Beogradu „ukazale na mnogobrojne propuste u osiguranju bezbednosti učenika“ i optužila vlast da je odgovornost za pitanje bezbednosti dece u školama „prebacila na same škole i roditelje“.

Iz DS su upozorili da u školama trenutno ne postoje utvrđeni postupci koji se preduzimaju u slučaju opasnosti od terorističkog napada već da se primenjuju propisi vezani za protivpožarnu zaštitu.

„U većini škola ne postoji potpuna kontrola ulaska, a roditelji plaćaju obezbeđenje, koje često nije pripremljeno za adekvatnu reakciju na terorističke napade. Nastavno i nenastavno osoblje u školama nije prošlo ni obuku, niti je dobilo proceduru postupanja u pomenutim situacijama“, naveli su iz DS.

Zatražili su od Vlade Srbije da obezbedi finansiranje i kontrolu obezbeđenja u svakoj školi i da uspostavi sistem potpune kontrole ulazaka u školu tako da učenici i zaposleni dobiju kartice za beskontaktno otvaranje vrata i kapija i da se vodi detaljna evidencija o ulasku ostalih lica u školu.

Pozvali su vlast da usmeri sve kapacitete na otkrivanje osoba koje upućuju lažne dojave, „a ne da im primarni zadatak, kao što je to bilo do sada, bude otkrivanje identiteta onih koji na društvenim mrežama vređaju predsednika Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari