DS: Kritike EK nisu vezane samo za spoljnu politiku Srbije 1foto: Printskrin, DS

Demokratska stranka (DS) optužila je danas vlast u Srbiji da namerno obmanjuje građane kada izveštaj Evropske komisije svodi samo na kritiku činjenice da zvanični Beograd nije usaglasio spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

„Vlast u Srbiji tako pokušava da sakrije sve ostale vrlo nepovoljne ocene u pomenutom izveštaju i nezadovoljstvo gradjana Srbije zbog sve teže ekonomske i političke situacije u zemlji usmeri prema EU. DS stoga upozorava na to da je izveštaj o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU zapravo pokazao da nikakvog napretka u tom procesu nema i da je režim Aleksandra Vučića Srbiji namenio status večitog kandidata za članstvo u EU“, navela je DS.

DS je podsetila da je Srbija dobila loše ocene iz kriterijuma koji se tiču političkog pluralizma i medijske slike a nedvosmisleno je ukazano i na nezadovoljavajuće stanje u oblasti vladavine prava, slobode izražavanja, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i zaštite uzbunjivača.

„U izveštaju je konstatovano da i dalje postoji dominacija predsednika države i njegove stranke političkim životom u Srbiji, a kao uzroci neravnomernog položaja kandidata tokom izbora 2022. godine navode se nejednak pristup medijima, pritisak na birače zaposlene u javnom sektoru, finansiranje izbornih kampanja i zloupotreba administrativnih resursa od vladajućeg režima“, dodaje se.

„Ističe se i da su i javni servis i privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom favorizovale predsednika Srbije i vladajuću koaliciju. Za slučaj valjevske fabrike Krušik se konstatuje da uopšte nije istražen u skladu sa zakonom, a prvi put se pominje i afera vezana za Telekom Srbiju, odnosno vlasništvo ove državne kompanije u medijima“, dodala je ta stranka.

DS je je ocenila da je novi izveštaj Evropske komisije pokazao da bez rešavanja tih pitanja neće biti ni suštinskog napretka Srbije u procesu pridruživanja EU, ali ni demokratizacije i razvoja države i društva uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari