DS: Nastavnici trpe ogromne pritiske vladajuće stranke 1ilustracija Foto: M.M.

Demokratska stranka (DS) ukazala je danas da više od 15.000 nastavnika radi na određeno i trpi ogromne pritiske vladajuće stranke i pozvala sve nastavnike koji trpe bilo koju vrstu pritiska da im se obrate za pomoć i podršku, a da će im njihovi advokati pružiti besplatnu pravnu pomoć.

„Srpska napredna stranka (SNS) već osam godina ne dozvoljava zapošljavanje nastavnika na neodređeno i trenutno gotovo četvrtina nastavnika u obrazovnom sistemu Srbije dobija ugovore samo za tekuću školsku godinu. Ogroman broj nastavnika zato trpi ogromne pritiske ne samo da glasa za Aleksandra Vučića, nego da i aktivno učestvuje u kampanji SNS“, navela je DS

Ako odbiju poslušnost, njima se ugovori ne obnovljaju naredne školske godine, istakla je DS i podsetila na slučaj petoro nastavnika koji su dobili otkaz u Čačku, jer su podržali kandidata za direktora koji nije član SNS, kao i slučaj dve nastavnice iz Bele Crkve koje prošle godine nisu dobile produženje ugovora, jer su odbile da idu na mitinge i „botuju za vladajuću stranku“.

Član odbora DS za obrazovanje Milan Jevtić rekao je da ako se nastavi sa ovakvom praksom, u školama za nekoliko godina neće imati ko da predaje.

Jevtić je naveo da je SNS usavršila koncept ucene sa ugovorima na određeno u čitavom javnom sektoru, pa i u obrazovanju i da je svako ko se usudi da kaže bilo šta loše o vlasti, u opasnosti da mu naredne godine ne bude produžen ugovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari