DS: Novi posebni kolektivni ugovor loš položaj prosvetnih radnika učinio je samo još gorim 1Foto: Pixabay / weisanjiang

Novi posebni kolektivni ugovor za osnovne, srednje škole i domove učenika, koji je stupio na snagu, loš položaj prosvetnih radnika i njihovih sindikata učinio je samo još gorim, ocenila je danas Demokratska stranka (DS).

Član odbora DS za obrazovanje Milan Jevtić ocenio je da je novi posebni kolektivni ugovor za prosvetne radnike nepovoljniji u odnosu na prethodni, a neuporedivo lošiji od ugovora koji imaju zaposleni u zdravstvu ili u pravosuđu.

„Vlast ističe kao najveću dobit zaposlenih u obrazovanju jubilarnu nagradu i za 40 godina radnog staža, ali sa ovim platama i uz ove uslove rada, ko će uopšte i moći da radi toliko dugo u školi“, upitao je Jevtić.

On je ukazao da je Vlada po novom ugovoru obavezna da pregovara sa predstavnicima zaposlenih u obrazovanju, ali da ako se dogovor ne postigne – Vlada može kako hoće, bez ikakvih posledica

Jevtić je naveo da ugovor ne obavezuje Vladu na bilo kakvo usklađivanje zarada, pa se boji da će plate u obrazovanju i dalje da realno padaju sve do nivoa socijalne pomoći.

Kada je reč o neplaćenom odsustvu, iako je taksativno navedeno kada može da se odobri, samo odobrenje ostaje diskreciono pravo poslodavca, koji onda može da odlučuje i na osnovu podobnosti zaposlenog, rekao je Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari