DS traži da se utvrdi odgovornost za stanje u kome su se našli radnici fabrike Spilit 1Foto: Printscreen

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas da se utvrdi odgovornost za situaciju u kojoj je 300 radnika fabrike nameštaja Spilit u Vranju, koja je preko noći zatvorena odlukom vlasnika, bez ispunjavanja obaveza prema zaposlenima i lokalnoj samoupravi koja im je omogućila poslovanje.

„Ko je kriv što smo upisani na mapi Evrope kao zemlja jeftine radne snage i zemlje iz koje obrazovani odlaze pa umesto investicionog ambijenta mi se preporučujemo državnim subvencijama, a posledice trpi i tržište rada i domaći proizvodjači“, navela je DS u saopštenju.

Dodaje se da „Vlada Srbije svojom politikom kreira loše poslovno okruženje u kojem samo strane firme motivisane subvencijama kratkoročno profitiraju, bez razvojne vizije i kvalitativne promene strukture“.

DS traži da se „preispita politika temeljena na finansiranju zabluda“ i da Srbija stane u red uspešnijih ekonomija „oslonjena na zdravu ekonomsku logiku i osnovama koje su trajnije i čvršće od propagande“.

„Zašto se privredni tokovi i ekonomija u zemlji ne vode ekonomskom logikom, već pretvaraju u scenografiju radjenu za potrebe promocije Aleksandra Vučića i farsične priče o zlatnom dobu“, zapitala je DS.

Fabrika nameštaja Spilit, koja je u Vranju počela da radi pre dve godine, obustavila je pre dva dana proizvodnju, a bez posla je ostalo oko 300 radnika.

Vlasnik te ruske fabrike Aleksandar Komarov prošlog vikenda napustio je Vranje, a radnici su pre dva dana, posle prve smene, bez obrazloženja dobili obaveštenje da idu na kolektivni godišnji odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari