Dušan Petrović se povlači iz ZZS, nasleđuje ga Zelenović 1

Dušan Petrović, osnivač stranke Zajedno za Srbiju, povućiće se u subotu sa mesta predsednika te stranke, saznaje Danas. NJega će, kako nam je rečeno, na tom mestu naslediti Nebojša Zelenović, koji je posle lokalnih izbora ponovo izabran na mesto gradonačelnika Šabca.

Stranka Zajedno za Srbiju u subotu održava svoju Skupštinu na kojoj će biti izabrani novi stranački organi. Stranka Zajedno za Srbiju jedna je od stranaka koja se stalno pominje u pričama oko reujedinjenja DS i mogućnosti da se vrati njeni članovi vrate u DS. Za to se zalaže i Bojan Pajtić, predsednik DS. Najnovi vid saradnje stranaka (SDS, ZZS i DS) kroz političku uniju predložio je Boris Tadić, predsednik SDS, i nekadašnji lider demokrata.

Pajtić na taj Tadićev predlog ne daje jasan odgovor da ili ne, već vraća priču na njegovo pitanje o kojem će se izjašnjavati članovi DS 24. septembra na stranačkim izborima a to je da li daju podršku otvaranju procesa pregovaranja o reintegraciji opozicionih stranaka evropske orijentacije, izniklih iz DS, u jedinstvenu DS. On tu misli na SDS, LDP (ako zadrži opozicioni status), ZZS i druge proevropske organizacije koje su svojevrsni derivati DS. On je naveo da da Tadićeva inicijativa o formiranju demokratske unije građanskih stranaka ide u pravcu onoga što je on predložio.

– Poslednju reč o tome daće članovi DS. Mislim da treba da uđemo u taj proces, da sporenja oko sitnih razlika u prošlosti ne vode nikuda. Hoćemo da sarađujemo sa onima koji su nam ideološki bliski, a nećemo reintegraciju sa onima koji se potpuno politički razlikuju – rekao je Pajtić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Pajtić smatra da nema potrebe da postoji više demokratskih stranaka na političkoj sceni Srbije.
– To je proces ka konačnoj reintegraciji unutar DS. Da li će to biti unija ili neki drugi oblik, to je sekundarna stvar – kazao je on. Na pitanje o eventualnom učešću i LSV u uniji, Pajtić je ukazao da se ta stranka prema DS obraćala rečnikom SNS i da je učešćem u vlasti u Novom Sadu kompromitovala svoj opozicioni status.
Pozivajući se na pravo predsednka da raspisuje izbore u stranci i da odluči o čemu će se članstvo izjašnjavati, Pajtić je ponovio svoj stav iz pisma, koje je nedavno uputio članovima stranke, da će se na izbornom listiću, osim pitanja o reintegraciji DS, naći još tri pitanja, da li podržavaju pridruživanje Srbije NATO alijansi, da li podržavaju predlog da istopolni brakovi u dobiju isti formalni status i korpus prava kao i druge bračne i vanbračne zajednice i da lise slažu sa idejom da sindikati uzmu učešće u radu stranke kroz participaciju u organima DS, izbornim procesima i procesima odlučivanja.

On je pozvao članstvo DS da popune registracione obrasce, plate članarinu i tako steknu pravo da učestvuju na neposrednim izborima za rukovodstvo stranke 24. septembra.

Lider DS je pozvao mandatara da što pre formira vladu jer ima apsolutnu većinu. Kako je naveo, izjave da vlada nema da opozicija ne bi išla na odmor su na nivou predškolskog uzrasta. On je ukazao da zbog nepostojanja vlade nema ni zakonodvanog procesa a ni reformi a samim tim ni napretka u poglavljima 23 i 24. On kaže da otvaranje ovih poglavlja znaci da će morati da se utvrdi ko je odgovoran za rušenje u Savamali, ko prisluškuje opoziciju, krađa na izborima i razotkriju afere poput one o padu helikoptera. Pajtić je nave da je DS u vreme potpisivanja ugovora sa doskorašnjim direktorom Železare u Smederevu Peterom Kamarašem tražila da se ugovor objavi i da je štetan po Srbiju jer je imala informacije o tome. Kako je rekao premijer je najavljivao rast, paljenje druge peći i rešene sve probleme a rezultat je dug od 144 miliona evra. On je istakao da mandatar treba za to da preuzme odgovornost.


Premijer razgovara sa građanima

Premijer Aleksandar Vučić sutra će u Vladi Srbije od 5.30 ujutru primati građane na razgovor. Kako je rekao novinarima za razgovor se prijavilo više hiljada građana, pa će predviđeno vreme od tri sata za ovu vrstu komunikacije biti produženo. Pre dve nedelje objavljeni su brojevi telefona i mejl adresa na koju su građani mogli da se prijave za susret sa premijerom. Takođe, mogli su to da urade i lično, u zgradi Vlade u Nemanjinoj ulici. Zanimljivo je da je ovaj događaj najavljen kao novi stil rada nove vlade Srbije, koja još nije formirana. Vučić je istovremeno najavio i da će svakih nekoliko meseci Vlada zasedati van Beograda, kao i da će se to prvo deseti u Nišu, gde će takođe, primati građane na direktan razgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari