Dve godine rada Vlade: Kurti o rezultatima, problemima, ali ne i o dijalogu sa Srbijom 1Foto: Printskrin/Sajt Vlade Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici Vlade podsetio da se danas navršava dve godine otkako je preuzeo premijerski mandat, govorio je o uspesima i preprekama koje su ga pratile, ali je „zaboravio“ da navede sporazum sa Srbijom, piše portal Reporteri.

Kurti je istakao da je „svetska ekonomija praktično u zastoju i da su građani zabrinuti jer je njihova budućnost neizvesna“. On je naglasio da je za dve godine budžet Kosova „uvećan za 760 miliona evra“.

„Uprkos poteškoćama od pandemije, krize zbog rata u Ukrajini, prosečan privredni rast za ove dve godine bio je sedam odsto, što je najbolji rezultat od proglašenja nezavisnosti“, rekao je Kurti.

Kurti se takođe dotakao borbe protiv organizovanog kriminala, za koju je rekao da je teška, ali ne i nedostižan cilj.

Kurti je rekao da su za dve godine uništili 14 laboratorija za proizvodnju droge, od kojih osam na severu, kao i da su zatvorili 16 ilegalnih puteva koji su služili za šverc na severu.

„Uništili smo 14 narko-laboratorija, od toga osam na severu, zatvorili smo 16 ilegalnih puteva na severu zemlje koji su služili za šverc kriminalnih grupa, zaplenjeno je oko dve tone opojnih supstanci, preko 100 nelegalno izgrađenih vila u Nacionalnom parku Brezovica je zaplenjeno“, rekao je Kurti.

On, međutim, kako prenosi Reporteri, uopšte nije pomenuo dijalog sa Srbijom, kao ni dogovor od subote u Ohridu.

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiju ocenio je nedavno da ekonomski problemi Kosova ne mogu da budu rešeni ukoliko se negira da kriza postoji. On je istakao da dok se cela Evropa bori sa krizom, vlast na Kosovu promoviše svoj politički učinak i govori o postignutim ekonomskim rezultatima, zanemarujući da postoji kriza.

„Kriza je tu jer je nivo inflacije na Kosovu, 19,2 odsto, a u Evropi 9,4 odsto, dok je u Sjedinjenim Amričkim Državama u 9,1 odsto. Sve su to države partneri Kosova, i u tom kontekstu sigurno to najbolje osećaju građani Kosova, koji ono što su pre par meseci kupovali za 100 evra danas ne mogu da kupe za 150 evra“, naglasio je Grdžaljiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari