Dveri: Digitalizacija miriše na korupciju, firma brata Ane Brnabić pod nedovoljno transparentnim uslovima zaključila više milionskih ugovora 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Potpredsednik Dveri Milovan Jakovljević rekao je danas da je firma Igora Brnabića pod nedovoljno transparentnim uslovima, od kako mu je sestra Ana Brnabić ušla u vladu Srbije, zaključila više milionskih ugovora sa državnim institucijama.

On je rekao, kako je navedeno u saopštenju tog pokreta, da je taj problem idealna tema za skupštinski anketni odbor i potencijalnu krivičnu i političku odgovornost.

„Digitalizacija u Srbiji miriše na korupciju i ugrožavanje nacionalne bezbednosti, ako je tačno da se njome bavi brat predsednika aktuelne tehničke Vlade Ane Brnabić, a elektronske baze završavaju u susednoj Hrvatskoj“, rekao je Jakovljević.

Dodao je da je indikativno da je srpsku digitalizaciju pokrenula upravo Ana Brnabić, „Vučićev, široj javnosti potpuno nepoznat, kadar iz američke Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED)“.

Jakovljević je naveo da će „vreme pokazati da li je neko Anu Brnabić poslao u ovu digitalnu ‘misiju’ i da li je ona agent stranog interesa“.

„Na poziciju ministra, a kasnije i predsednika vlade Srbije Ana Brnabić je došla volšebno, preskačući 700.000 članova SNS koji valjda nisu bili toliko stručni i lojalni kao ona. Sa njom je stigao i njen brat koji se u medijima povezuje za nizom afera“, rekao je Jakovljević.

On je javno upitao premijerku u tehničkoj vladi Anu Brnabić, kao i druge odgovorne nosioce vlasti, na čijim se serverima čuvaju elektronske baze, kakve veze ima NALED sa digitalizacijom u Srbiji.

Jakovljević je upitao i da li će posle digitalizacije istorijske građe iz domaćih arhiva originalni dokumenti biti sačuvani ili uništeni i ko je ovlastio Brnabić da u Ženevi potpiše ugovor o izgradnji Centra za veštačku inteligenciju i bioinženjering u Beogradu i čime će se on baviti.

Među pitanjima je i da li je baza podataka Republičkog geodetskog zavoda Srbije u Hrvatskoj i da li su elektronski dnevnici svih učenika u školama u Srbiji takođe ‘pohranjeni’ u Hrvatskoj.

„Ovo su samo neka od važnih pitanja informatičke bezbednosti države na kojima ćemo insistirati jer kao budući poslanici u Narodnoj skupštini na to imamo pravo, kao i obavezu prema građanima Srbije koji su nas birali“, rekao je Jakovljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari