Dveri Inđija: Samohrani roditelji u nikad goroj situaciji, potrebna im je pomoć iz opština u kojima žive 1Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Porodice sa jednim roditeljem spadaju među najugroženije tipove domaćinstava, sa prosečnom stopom siromaštva više nego tri puta većom od one kod domaćinstava sa decom i dvoje odraslih, kažu iz opštinskog odbora Dveri u Inđiji.

„Godinama slušamo priču kako je opština Inđija najbolje mesto za porodicu. To je naravno daleko od istine. Među onim porodicama koje su po običaju na marginama nalaze se porodice samohranih roditelja. Njihovi izdaci za decu, od oblačenja, ishranu, školsku opremu su isti i kod porodica gde imamo dva člana koji rade. Taj nedostatak sredstava bi trebalo da se reši zakonski kroz dobijanje alimentacije od drugog bivšeg supružnika. Ta sredstva često kasne i po običaju su postala predmet sporova i suđenja. Mnogi samohrani roditelji na tu vrstu primanja obično su i zaboravili jer nije redovna i dovoljna“, saopštavaju iz Dveri.

Kako ističu, na lokalnom nivou samohrani roditelji nemaju nikakvu pomoć od opštine, izuzev socijalne pomoći, koja je mala i nedovoljna, opštine bi smatraju, morale da veću brigu povedu baš o porodicama gde je roditelj samohran i da tamo gde ima problema sa naplatom alimentacije iznađu načine kako da se pomogne tim porodicama.

„Samohrani roditelji nemaju pravo na povraćaj PDV za opremu za bebe, ako su kojim slučajem nezaposleni, ne mogu da se zaposle, zato što nisu pouzdani, jer im često zbog deteta treba bolovanje, pa se poslodavci slabije odlučuju da zaposle samohranog roditelja, ne mogu da rade treću smenu. Oni su često diskriminisani zbog svoje životne okolnosti, a opština, tj. država bi trebala da poveća napore da deca u tim porodicama ne trpe nedostatke zbog životnih okolnosti svojih roditelja“, nastavljaju iz Dveri.

Oni pitaju i da li bi neko iz društvenih delatnosti koji vode brigu o porodicama u Inđiji, mogao da da odgovor na pitanje: Šta će konkretno Opština Inđija učiniti da poboljša kvalitet života samohranih porodica?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari