Dveri: Požari na smetlištima u Srbiji su rezultat kolapsa komunalnog sektora 1Foto: Prinscreen / 021

Aktuelni požari na smetlištima u Srbiji nisu rezultat „toplotnog talasa“, već predstavljaju kolaps sistema upravljanja komunalnim otpadom, pri čemu su požari na smetlištima u Vinči, Boru i Topoli samo „najsvežija manifestacija tog kolapsa“, izjavio je danas član Saveta pokreta Dveri za zaštitu životne sredine Miroslav Premović.

Premović je u pisanoj izjavi naveo da je „poslednjih godina bilo više takvih požara“, a da se neki i ponavljaju, a da niko zbog toga nije odgovarao.

„Dodatna manifestacija kolapsa upravljanja komunalnim otpadom su sada već hronična i za sve dosadašnje vlasti nerešiva pitanja ‘divljih smetlišta’, kao i gomila plastike u našim rekama, jezerima, šumama pa i na putevima (i ulicama). Uzrok tome je ništa drugo do nesistematsko, nestručno i partokratsko, i nadalje neodrživo upravljanje komunalnim otpadom, a koje se, sve do sada, vešto prikrivalo opravdanim javnim značajem te delatnosti ali često i ‘lažnom’ socijalnom brigom“, rekao je Premović.

On je najavio da će Dveri narednih nedelja izaći s detaljnim merama „neophodnim za oporavak i održivi rad sistema upravljanja komunalnim otpadom u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari