Dveri traže izvinjenje Rusije jer je njen ambasador u Zagrebu obišao Tuđmanov grob 1Foto: Pixabay/infinitecroatia

Pokret Dveri saopštio je da od Ministarstva spoljnih poslova Rusije i ambasade te zemlje u Zagrebu očekuje da upute javno izvinjenje „svim građanima srpske nacionalnosti“, posebno proteranima i porodicama stradalih Srba iz Hrvatske zbog, kako su naveli, neprimerenog gesta ambasadora Andreja Nesterenka koji je odmah po stupanju na dužnost, obišao grob Franje Tuđmana. 

Dveri su ocenile danas da se novi ruski ambasador u Zagrebu „morao bolje upoznati sa biografijom bivšeg hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i njegovom ulogom u genocidu nad Srbima devedesetih godina prošlog veka, pre nego što je otišao da se pokloni njegovom grobu“.

„Podsećamo gospodina Nesterenka da je iz Hrvatske pod vođstvom Tuđmana krajem prošlog veka proterano oko 500.000 Srba, ubijeno više od 10.000 naših sunarodnika i uništeni mnogi srpski kulturno-istorijski spomenici. Upravo je Franjo Tuđman bio taj koji je direktno izdavao naređenja hrvatskim generalima za zločine nad Srbima“, piše u saopštenju.

Navodeći da potez ambasadora „ne može pokvariti srpsko-ruske odnose“, Dveri su saopštile da reaguju „upravo zbog značaja i kvaliteta tih odnosa u prošlosti i budućnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari