Dveri usvojile Proglas o nacionalnom jedinstvu, traže srpski mini-šengen 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS)

Glavni odbor pokreta Dveri usvojio je danas Proglas o nacionalnom jedinstvu u kom je između ostalog, pozvao na uspostavljanje „srpskog mini-šengena“ i veće saradnje Srbije, Republike Srpske (RS) i Crne Gore. 

Dveri su u proglasu zatražile da proglašenje vojne i političke neutralnosti Srbije postane ustavna kategorija i usprotivile se eventualnom uvođenju sankcija Rusiji, saopšteno je iz tog pokreta.

„Ne odstupamo od borbe za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu države Srbije. Zalažemo se za Evropu suverenih država koje poštuju nacionalne identitete, tradicionalne porodične vrednosti i hrišćanstvo kao temelj evropske civilizacije. Insistiramo na očuvanju ljudskih i nacionalnih prava Srba u okruženju kao i imovine i misije SPC“, navele su Dveri.

Predložili su osnivanje ministarstva za demografska, porodična i migracijska pitanja i izradu nove Nacionalne demografske strategije koja bi po navodima Dveri, podrazumevala povratak srpskih državljana iz inostranstva i podršku mladima da ostanu u Srbiji kroz bolje obrazovanje, lakše zaposlenje i rešavanje stambenog pitanja.

Dveri su pozvale sve političke stranke, akademsku zajednicu, SPC i sve tradicionalne verske zajednice, privredne subjekte i akademsku zajednicu na debatu o izradi Nacionalne strategije za opstanak srpskog naroda i države, „kao osnove novog srpskog bazičnog konsenzusa i nacionalnog jedinstva“.

Na sednici Glavnog odbora Dveri održanoj u Velikoj Plani, za nove članove tog tela izabrani su Zoran Nenadović, Mladen Gluščević i Radenko Martić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari