Poslanici Dveri, Nove DSS, Zavetnika i POKS traže da Vučić podnese ostavku 1Foto: Shutterstock/Golden Brown

Narodni poslanici Nove Demokratske stranke Srbije (DSS), Dveri, Zavetnika i Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) zatražili su danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku zato što je prihvatanjem Predloga EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prekršio zakletvu.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da je Vučić prekršio jedinu crvenu liniju koju je rekao da neće prekršiti, a to je da neće prihvatiti članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN).

„Zato je vreme da ode, a građani da izađu na nove izbore“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je pitao kada su Aleksandar Vučić i SNS kandidovali ovakvu politiku na izborima, kada su poslanici raspravljali o evropskom predlogu i kada su ovlastili Vučića da prihvati taj sporazum.

Aleksandar Vučić je kao predsednik republike izgubio legitimitet, prekršio je zakletvu i predizborna obećanja i mora da ode“ rekao je Obradović i potsetio da je Vučić i sam nagovestio tu mogućnost kako bi zaštitio Srbiju.

Lider Nove DSS Miloš Jovanović istakao je da je dobro što je sinoć objavljen tekst sporazuma, tako da sada svi građani mogu da vide da je Vučić priznao „našu južnu pokrajinu“.

„Potvrdilo se ono što smo govorili i ovde na zasedanju skupštine, da taj sporazum predstavlja priznanje secesije naše pokrajine i sada svaki građanin pa i simpatizer vladajućih stranaka može da pročita šta se od Srbije traži“, rekao je Jovanović i pročitao pojedine delove predloga u kojima se dve strane jednako tretiraju.

„Vučić je morao da odbije predlog. Ne pregovara se o predaji dela teritorije, ne pregovara se o izdaji, ovo je antidržavno delovanje. Ali pošto Vučić nije bio sposoban da odbije ovaj predlog i da je hteo, smeo i mofao on bi to već uradio, i zato mora da ode“, rekao je Jovanović.

Predsednica „Zavetnika“ Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da se Srbija nalazi pred izborom Ustav ili ultimatum i da sada prvi put u novijoj istoriji jedan predsednik ima dilemu, odnosno opredeljuje se za ultimatum.

Ona je rekla da ukoliko Vučić ne odgovori na zahteve opozicije da se raspišu izbori i ne izadje i ponudi građanima ovu novu politiku, odgovor će biti veliko nacionalno okupljanje.

Narednih dana će, kako je rekla započeti organizaciju okupljanja građana kao reakciju građana na nameru da se za Zajednicu srpskih opština preda čitava Srbija, a izrazila je i nadu da će Srpska pravoslavna crkva podržai takav skup.

I lider Pokreta obnove kraljevine Srbije Vojislav Mihajlović saglasio se da je sada jasno da je predsednik izgubio legitimitet jer je dva miliona glasova dobio tako što je obećavao da će braniti celovitosr Srbije, a sada je sve crvene linije prešao.

„Jedini izlaz su izbori, predsednički i parlamentarni, pa ako ovom novom politikom predsednik dobije poverenje građana, može da radi šta želi ali u granici Ustava, on je i do sada kršio Ustav, ali ovo je veleizdaja“, rekao je Mihailović.

Na pitanje da li će pozvati i druge opozicione partije da im se pridruže u ovim zaghtevima, lider Dveri Boško Obradović odgovorio je da će narednih dana uputiti poziv kolegama da podrže zahetev da se sazove vanredna sednica Skupštine o sporazumu s Kosovom, vanredna sednica odbora za Kosovo i Metohiju, ali i da će razgovarati sa ostalim partijama i javnim ličnostima, SPC i SANU da podrže veliko nacionalno okupljanje ako Vučić u narednih nekoliko dana ne podnese ostavku na funkciju predsednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari