INTERVJU Miloš Jovanović: Ako Vučić ne podnese ostavku, uvešće zemlju u spiralu nestabilnosti za koju će dodatno odgovarati 1Miloš Jovanović Foto: Novi DSS

„Sve se dogodilo u Briselu bilo je očekivano. Proces kapitulacije Srbije pod vođstvom Aleksandra Vučića se ubrzano nastavlja. A on taj proces i svoje antidržavno delovanje pokušava da zabašuri i da predstavi na način koji mu omogućava da kupi još nešto malo vremena i da upravlja svojim carstvom laži kako bi ubedio građane da izdaja zapravo nije izdaja“, kaže u razgovoru za Danas Miloš Jovanović, lider Novog DSS, komentarišući pregovore u Briselu i kontradiktorne izjave koje su se čule u ponedeljak uveče nakon dijaloga.

Dok Vučić tvrdi da se nije dogodio dan D, da ništa nije potpisano, a da se razgovori o implementaciji sporazuma nastavljaju, Borelj, međutim, navodi da su obe strane prihvatile  predloženi sporazum i da rade na njegovoj implementaciji? Kome verujete?

Aleksandru Vučiču ne verujem i to sam javno i direktno rekao i njemu u skupštinskoj raspravi. Uostalom, ne znam ni kako bilo ko više uopšte može da mu veruje, naročito kada je reč o Kosovu i Metohiji. Setite te se kako je govorio da registarske tablice Kosovska Mitrovica ostaju i koliko je to važno, jer svedoči o prisustvu države Srbije u južnoj pokrajini i onda masno slagao rekavši da je uspeo da se izbori za to. Tablice KM svakim danom nestaju na severu naše pokrajine i više o njima niko i ne priča. Što se o evropsko-američkom predlogu sporazuma tiče, dobro je što je konačno objavljen i zvanični dokument i što se potvrdilo ono što smo govorili – da je reč o sporazumu o priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države. Za taj sporazum je Aleksandar Vučić lično rekao da prihvata njegov koncept i da će raditi na njegovoj implementaciji. Time se najdirektnije gazi Ustav i zbog toga će Aleksandar Vučić morati da odgovora, ne samo pred istorijom i politički, već i krivičnopravno.

Vučić tvrdi i da se razgovori o implementaciji nastavljaju, a Borelj da nisu potrebni dalji razgovori o evropskom predlogu? Da li su te Vučićeve izjave kupovina vremena pred domaćom javnošću?

Verujem da jesu, ali više nema vremena za kupovinu vremena.

S obzirom na to da ništa nije potpisano, kako kaže Vučić, u Briselu da li ste sada spremni da priznate da ste pogrešili kada ste govorili da je Vučić pristao da potpiše nemačko- francuski sporazum?

Ništa nije potpisano u Briselu i to je činenjica kao što je činjenica da nikada nisam rekao da će bilo šta i biti potpisano u Briselu. Ne znam uopšte otkud vam to. Uostalom, pogledajte moje gostovanje na televiziji Euronews gde sam o tome jedino i govorio. Ali ovde nije problem u potpisu, koji će neminovno doći u nekom trenutku, već u činjenici da ovaj predlog o srpskoj kapitulaciji nije odbijen u startu i što odbijen biti neće. Problem je i u izjavama Aleksandra Vučića kako će raditi na primeni tog istog sporazuma. Kako možete da radite na primeni nečeg, ako to isto prethodno niste prihvatili?

Vučić je na konferenciji za novinare naveo da insistira na primeeni ZSO i na tome da Kurti nije to prihvatio. Da li će ZSO zaista biti garant opstanka Srba na KiM, i zna li se uopšte kakve će njegove ingerencije biti?

Na nezavisnom Kosovu Srba biti neće i to ne može ništa da spreči, a kamoli nekakav ZSO sa bledim i skoro nikakvim ozbiljnijim nadležnostima. A Vučić na tome insistira delom da bi kupio još nešto vremena da spremi srpsko javno mnjenje i delom da bi ZSO naposletku mogao da predstavi kao veliku pobedu.

Kako će vaša stranka i stranka desnice reagovati na ovo što se dogodilo u Briselu, da li ćete tražiti  da predsednik Srbije sve to objasni u parlamentu, ili ste spremni da orgaizujete proteste?

Nema više šta da se objašnjava. Sve je apsolutno jasno. Ako Aleksandar Vučić nije sposoban da odbije predloženi sporazum – a očigledno je da nije – onda mora da podnese ostavku i moraju da se raspišu vanredni parlamentarni izbori. U suprotnom će svojim protivustanim i antidržavnim delovanjem uvesti zemlju u spiralu nestabilnosti za koju će dodatno snositi odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari