EFA: Napadi na aktiviste LSV-a dokaz da je Vojvodini hitno potrebna autonomija 1Foto: logo LSV

Evropska slobodna alijansa (EFA), grupacija regionalističkih evropskih partija, danas je najoštrije osudila pretnje i zastrašivanja kojima su izloženi članovi i funkcioneri Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i ocenila da takve akcije govore u prilog „hitnoj potrebi“ za autonomijom Vojvodine.

Predsednica EFA Lorena Lopez de Lakal (Lacalle) navela je u saopštenju za javnost da takvim pretnjama i akcijama „nije mesto u demokratiji“.

„Videli smo slične slučajeve među našim članovima širom Evrope. Pokušaj da utišamo svoj glas samo nas čini jačima. Ove krajnje neprihvatljive akcije služe samo za isticanje hitne potrebe za autonomijom Vojvodine“, poručila je de Lakal.

Potpredsednica Glavnog Odbora EFA Nelida Pogačić iz Liste za Rijeku rekla je da EFA sa velikom zabrinutošću prati situaciju u Vojvodini i napade na članove i imovinu LSV-a, za koju je rekla da je proevropska stranka koja promoviše inkluzivnu politiku i neguje različitost kao svoje osnovne vrednosti.

„EU ne bi trebalo da zatvara oči pred kršenjima poštovanja vladavine zakona i dužnosti da zaštiti svoje građane“, poručila je Nelida Pogačić.

EFA je u saopštenju još navela da se solidariše sa LSV-om.

Krajem marta ove godine člana Glavnog odbora LSV-a Marka Lutkića zaustavio je neobeleženi crni automobil i nepoznati napadači su ga „uhapsili“, fizički je napadnut i zaprećeno mu je daljim nasiljem.

Tokom izbornog perioda, u sedište LSV-a u Sremskim Karlovcima upala je grupa nepoznatih napadača, koja je razbila prostorije i pretila aktivistima LSV-a koji su u to vreme bili unutra.

Takođe u Sremskim Karlovcima zapaljen je automobil odbornika LSV-a u lokalnoj skupštini Branislava Sančanina. Jedan od napadača je identifikovan.

EFA je navela da su se dogodili i drugi incidenti o kojima je obaveštena lokalna policija, ali još uvek nisu objavljeni detalji u vezi sa njihovom istragom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari