Ekološki skup stranaka i NVO u Subotici: Digla se struka i motika da brani vodu, vazduh i zemlju 1Foto: Natalija Jakovljević (arhiva)

U organizaciji Evropske partije zelenih, Mađarskog pokreta, Zajedno za Srbiju, Ne davimo Beograd i Ekološkog ustanka danas je u Subotici održan ekološki skup pod nazivom „Zelena transformacija“.

U fokusu ekološke konferencije, osim planirane eksploatacije litijuma, bili su i lokalni ekološki problemi Subotice kao što su seča šuma, stanje Palićkog jezera i probna bušenja u zaštićenim oblastima.

Predstavnik Mađarskog pokreta (MP) iz Subotice, Arpad Černik, kaže da je prvenstveni cilj MP-a bio borba za elementarna ljudska prava, kao što su sloboda govora, informisanja, pravo na demokratske izbore i institucije, pravo na zdrav život i zdravu životnu sredinu.

„Pre više od pet godina smo smatrali da su nam ta prava uskraćena i ugrožena, a danas se suočavamo sa time da su nam ta prava skoro u potpunosti oduzeta, i unutar naše nacionalne zajednice i na državnom nivou. Mi to ne želimo i nećemo da prihvatimo“, navodi Černik.

Dodaje da žele da žive u slobodnoj, zdravoj i demokratskoj atmosferi.

Vođa Ekološkog ustanka i jedan od organizatora protestnih skupova zbog Rio Tinta, Aleksandar Jovanović – Ćuta, kaže da je vetar pobune došao i da su ljudi konačno shvatili da od njih zavisi da li će imati vodu, zemlju pored koje žive, i da li će moći slobodno da žive, „onako, po meri čoveka“.

„Poslednjih nekoliko godina prisustvujemo opštoj pobuni stanovništva svih slojeva“, smatra Jovanović.

Kako navodi, njihov zajednički cilj je da „ova zemlja i sve što je ispod nje, ono što zovemo životna sredina, prirodnim resursima – ostane naše“.

„Digla se i struka i motika, od čobanina do akademika, da brani ono što mu je jedino preostalo, a to su osnovni elementi: voda, vazduh, zemlja, a po potrebi bude i vatre“, kaže Jovanović.

Podseća da su se okupili ovde kao bi otklonili najveće zagađivače, „a to su oni koji su već 10 godina na vlasti“.

lider Zajedno za Srbiju i OGP Akcija, Nebojša Zelenović, kaže da se 60 različitih organizacija koje se nalaze u okviru ovih pokreta, dogovorilo da im je najvažnije da promene Srbiju.

„Da je promenimo tako što ćemo koristiti dobre prakse evropskih zemalja, i to ćemo uraditi na jedan pristojan način, zajedno sa našim građanima“, navodi Zelenović.

Kako kaže, predstavnici ovih pokreta nisu samo zaneseni ekolozi, već i politička organizacija koja ima svoj politički program.

„Mi smo našu organizaciju radili polu tajno, zato što u Srbiji ne možete da se bavite slobodno politikom. To je zabranjeno. To može samo da radi stranka na vlasti“, smatra Zelenović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari