Elektrosever pred oduzimanjem licence: Da li je na pomolu nova kriza između Beograda i Prištine? 1foto: FoNet/Twitter

Rok za sprovođenje obaveza dogoverenih „Mapom puta“ koji su u Briselu 21. juna postigli predstavnici Beograda i Prištine istekao je početkom okrobra.

A nakon dogovora formirana firma „Elektrosever“ obaveze nije postigla, što bi za posledicu moglo imati gubljenje licence ove firme, o čemu su prethodnih dana govorili i evropski zvaničnici, kao i zamenik kosovskog premijera.

Prvo je Besnik Besljimi, drugi čovek kosovske vlade, rekao da je Priština uputila pismo Evropskoj uniji zbog neuspeha u pogledu dogovora oko Elektrosevera, jer ova firma, otvorena po kosovskim zakonima, nije ispoštovala rok od 100 dana.

Dodao je da „sada teče dodatno vreme“, te da postoji mogućnost da ova firma izgubi licencu koju je dobila postizanjem „Mape puta“.

Da taj rizik postoji rekao juče i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je bio u nenajavljenoj poseti Prištini, gde se sastao sa kosvoskim premijerom Kurtijem, dodavši da će se o tome govoriti i u ponedeljak u Beogradu.

Pomenuta „Mapa puta“ predviđa da se dogovorene tačke implementiraju 100 dana od dobijanje licence. U suprotnom ksoovski Regularoni ured za energetiku može da licencu povuče ili supsenduje, ali bi prethodno, piše Radio slobodna Evropa, srpski i kosovski zvaničnici o tome trebalo da razgovaraju.

Milica Andrić Rakić, aktivistkinja NVO „Nova društvena inicijativa“iz Kosovske Mitrovice navodi za Danas da je Kosovo dobilo pravo da pokrene proces revidiranje odluke Regulatornog ureda čim je rok istekao, te da ovaj proces može trajati najviše 15 dana.

-Iako javno nije potvrđeno da je ovaj proces pokrenut, jučerašnje izjave Miroslava Lajčaka pokazuju da ta odluka jeste pod revizijom. Ako su se rokovi ispoštovali doslovce, već sutra bismo mogli znati da li će licenca biti ukinuta, kaže Andrić Rakić.

Naša sagovornika dodaje da će ako dođe do ukidanja licence će se najverovatnije proces pregovora na ovu temu vratiti na početak.

– Instalacija novih strujomera, registracija na desetine hiljada novih korisnika je logistički izazov koji Kosovo ne može da sprovede bez koordinacije sa Beogrdom. Neuvažavanje te činjenice dovešče do produžavanja stanja koje postoji već dve decenije, odnosno situacije u kojoj ne postoji firma koja dostavlja ispravne i legalne račune potrošačima na Severu te ne postoji ni naplata, smatra Andrić Rakić.

Upitana da li bi eventualno ukidanje licence moglo biti povod za novu krizu na Kosovu naša sagovornica iz Kosovske Mitrovice kaže da su nemiri mogući ako bi se krenulo sa instalacijom strujomera u pratnji specijalne policije, uz napomenu da je tako nešto malo verovatno.

– Najverovatnije će biti novih pregovora i nove mape puta. Rokovi u dosadašnjoj mapi nisu toliko problematični koliko činjenica da Srbija jeste imala interes da proces sabotira, a Kosovo se pokušalo umešati u pregovore o komerciajlnom ugovoru dve suštinski privatne firme – Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) i Elektrosevera, zaključuje Andrić Rakić.

Dogovor iz Brisela trebalo je da reši problem koji na severnom delu Kosova i Metohije psotoji još od 1999. godine, s obzirom da se od tada u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok struja ne plaća.

Kompanija „Elektrosever“  bi po postignutom dogovoru trebalo da potpiše tehnički sporazum sa Kompanijom za distribucijom električne energije na Kosovu (KEDS) i Kosovskim operatorom za prenos i tržište električne energije (KOSTT), kako bi na dalje mogla da posluje na teriotriji Kosova. Petnaest dana nakon potpisivanja ovih sporazuma planirano je dobijanje nekoliko identifikacionih kodova za obavljanje delatnosti, te bi nakon 30 dana KEDS i KOSTT mogli da pristupe trafostanici Valač na severu.

Takođe, predviđeno je da u roku od 45 dana od izdavanja licence KEDS i KOSTT u konsultaciji sa Elektroseverom, dostavi Regulatornom uredu investicioni plan, troškove održavanja, kao i gubitke na mreži, a sve na osnovu analize postojeće infrastrukture. Ovaj bi plan trebalo da bude odobren u roku od 21 dan.

Danas je pokušao da odgovore dobije o Regulatornog tela i KEDS-a, ali do objavljivanja ovog teksta oni nisu stigli.

Samo licenciranje ove firme od strane kosovskih institucija je za Kosovo bila nužnost zbog sporazuma potpisanog sa Evropskom mrežom operatora prenosnih sistema za električnu energiju, čije obnavljanje je planirano za septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari