Energetika (ni)je na stolu 1Foto: Ljiljana Bukvić

Nova runda dijaloga predstavnika Beograda i Prištine biće održana u četvrtak, desetog decembra, potvrdio je portparol EU za spoljne poslove i evropsku politiku Peter Stano.

On je u petak na redovnom brifingu za novinare, na pitanje o nastavku dijaloga, rekao da će u skladu sa ustaljenom praksom, uoči sastanka biti objavljeno ko će doći na sastanak i koje će biti njegove teme.

Dan ranije predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će tehnički dijalog između Beograda i Prištine biti nastavljen pomenutog datuma, te da će se razgovarati o pitanjima imovine i finansijskih potraživanja.

On je poručio za RTS da je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak „odlično definisao“ pregovore Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa kada je rekao da je to „dug i krivudav put“.

Vučić je naveo da pozicija Beograda prema rešavanju kosovskog pitanja ostaje nepromenjena, ali da će „u taktičkom smislu da vidi kako da određene stvari pomera da bi obezbedio povoljniju poziciju“ za Srbiju.

– Nemoguće je da mi prihvatimo neka važna rešenja dok oni ne primene sporazum o Zajednici srpskih opština – kazao je Vučić.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić upitan da li će se na stolu u četvrtak naći i pitanje energetike, to jest da li će se govoriti o eventualnom preuzimanju snabdevanja Severa električnom energijom od stranke prištinskog KOSTT-a, o čemu je minulih dana bilo reči u medijima, Janjić odgovara da to ne bi odgovaralo srpskoj strani, jer je to, po njegovoj oceni, unutrašnja politička zloupotreba teme.

On objašnjava da to u suštini nije tema, već je reč o realizaciji dogovora koji su bili vrlo precizni od 2015. Janjić podseća da Srbija namerno nije formirala firmu za snabdevanje Severa strujom, jer nije mogla da izvrši obavezu naplate.

– Može da se pomene ta tema, ali ne vidim da je to u interesu srpske strane, jer se bruka – smatra Janjić.

Što se kosovske strane u pregovorima tiče, on kaže da to može da bude prilika za prištinsku delegaciju da iskoristi političku konfuziju i neobaveštenost srpske javnosti i da potegne pitanje dugovanja za električnu energiju. Janjić navodi da pitanje primene energetskog sporazuma može da se pokrene ukoliko je to nekome potrebno politički, ali da je u vezi te teme sve raščišćeno do detalja.

Na pitanje da prokomentariše poruku predsednika Vučića, da je nemoguće prihvatiti neka važna rešenja dok prištinska strana ne primeni sporazum o Zajednici srpskih opština, Janjić odgovara da je to mantra, ali i najslabija tačka Srbije.

– Ja sam skretao pažnju još kad se (Tomislav) Nikolić pomamio sa tim konceptom 2012. i 2013. godine, da on nije dobar. Prvo, on je pravljen bez uvažavanja realnosti na Kosovu, a to je da tamo postoje jake opštine, što nije slučaj u Srbiji. Nema gradonačelnika koji je „mali bog“ i koji raspolaže budžetom, koji je spreman da prenese svoju vlast, pa makar bio i Srbin – ukazuje Janjić.

Prema njegovoj oceni, Vučić stalno mora da pokreće pitanje ZSO jer mu je to veliki politički promašaj i „kamen u cipeli koji mu je ostao od Nikolića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari