Eparhija raško-prizrenska: Diskriminatorskim odnosom institucija, nema Srbina koji može da se oseća bezbedno 1Foto: EPA/ NENAD KOJADINOVIĆ

Eparhija raško-prizrenska pozvala je danas međunarodnu zajednicu da reaguje povodom presude N. N. i objasni nadležnima u Prištini da vlast koju imaju ne bi trebalo da koriste za diskriminaciju i ugnjetavanje nevećinskih zajednica, već da izvrše sve obaveze koje su godinama preuzimali, poštuju zakone i vladavinu prava.

Presudu, pored svih ostalih stvari koje Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno proživljavaju, vidimo kao još jednu manifestaciju društva koje ne počiva na demokratskim osnovama, navodi se u saopštenju povodom zatvorske kazne N. N, koji je uhapšen 28. juna na Gazimestanu.

Diskriminacija srpske zajednice i poruke iz Prištine nimalo ne doprinose bezbednosti i boljim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji, i predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti u celom regionu, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Iz Eparhije navode da su oni, ali i cela srpska zajednica, mete stalne kampanje govora mržnje, uz sve sve veći broj incidenata, kao i da niko za to nije odgovarao, prenosi KoSSev.

Ukazali su na, kako navode, opasan presedan koji stvara Kosovska policija – „da svake godine po neko na Gazimestanu bude uhapšen, a zatim i osuđen na vrlo sumnjivim procesima, bez ijednog dokaza“.

To smatramo zastrašivanjem Srba koji bi da na ovaj veliki praznik dođu na Gazimestan, upozorila je Eparhija.

U saopštenju se izražava nada da će razum i pravo moći da dobije makar u žalbenom postupku, podsećajući na nedavnu izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se „Srbi osećaju bezbedni, te da su oni koji se tako ne osećaju, kriminalci i korumpirani“.

Eparhija raško–prizrenska ukazuje na to da sa ovakvim diskriminatorskim odnosom institucija, nema Srbina koji može da se oseća bezbedno, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari