Eskobar: Sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa devedesetim godinama 1Gabrijel Eskobar Foto: Ambasada SAD

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas da sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa devedesetim godinama prošlog veka kada su etničke tenzije nabujale i kada je bilo mnogo onih koji su hteli da ih iskoriste.

„Od Dejtona naovamo, ipak se dogodilo mnogo pozitivnih stvari i kada ih analizirate videćete da su sve one bile plod evroatlanskih integracija. Zato, našim evropskim partnerima pominjemo potrebu da se integracije ubrzaju i zato je Balkan uvek visoko na našoj agendi kada sa njima razgovaramo“, rekao je Eskobar na 2BS Forumu u Budvi.

On je kazao da je na poslednjem samitu NATO-a, iako neformalno, izražena bojazan da je opasno deliti sve informacije sa novom vladom u Podgorici.

Eskobar je rekao da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da budu svesni da NATO ima mnogo načina da zadrži infromacije, ali svaka vlada treba da bude svesna da je to nešto što slabi i nju i zemlju.

Naveo je da „prospske snage u Crnoj Gori“ treba da shvate da ona treba da bude suverena, demokratska, zapadno orjentisana članica NATO-a.  Dodao je da za one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspešna priča, SAD imaju odgovor u vidu sankcija, političkog pritiska, a u samoj Crnoj Gori izolaciju snaga koje imaju takva nastojanja.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da se stabilnost Crne Gore može učvrstiti jedino kroz proces evropske integracije, ali je problem kada sa partnerskih adresa dobijete oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive, što daje krila uspavanom nacionalizmu iz ’95. godine, koji nikada nije odustao.

„Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovđe računa na proruske sentimente“, kazao je Đukanović.

On je dodao da je očigledno da sada neki pokušavaju da urade ono sto nisu uspeli ranih 90-ih.

„Vidimo da se vraćaju na ideju da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države, što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije“, ocenio je Đukanović.

Dodao je da je „impotentni nacionalizam“ Borisa Tadića sada zamenjen „agresivnim nacionalizmom“ Aleksandra Vučića.

„Oni sebi daju za pravo da uređuju prava Srba u drugim državama pod izgovorom ugroženosti. To sada radi Vučić, a isto to je radio i Tadić“, ocenio je Đukanović.

Ovogodišnji 2BS Forum okupio je brojne regionalne i međunarodne državnike, političare i stručnjake za bezbednost. Glavna tema foruma je Zapadni Balkan, kao i perspektiva NATO alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari