Eskobar: Tenzije na severu rezultat nesaradnje Kosova sa međunarodnom zajednicom 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Eskalacija na severu Kosova je delom rezultat nespremnosti zvanične Prištine da sasluša međunarodnu zajednicu, rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar).

On je dodao da je rast tenzija na severu mogao da se izbegne.

„Ova eskalacija je delom rezultat nespremnosti kosovske strane da sasluša međunarodnu zajednicu. Ona je izazvala tenzije, nepotrebno, insistiranjem na korišćenju opštinskih objekata. Postoje i druge zgrade iz kojih se može raditi i ako ništa drugo, pandemija korona virusa nas je naučila da možemo da radimo i sa alternativnih lokacija,“ rekao je Eskobar.

Kako prenosi danas Radio Slobodna Evropa Eskobar je rekao da su napori međunarodne zajednice da koordinira sa vladom Kosova naišli na otpor.

„Nije bilo potrebe da se ide u te zgrade. One nemaju stvarnu vrednost. Kurti nas je uverio da će ti gradonačelnici obavljati samo osnovne opštinske poslove“, pojasnio je Eskobar.

Eskobar je ponovio da se krug nasilja mora prekinuti i da obe strane, i Kosovo i Srbija, imaju odgovornost da deluju u tom pravcu.

„Mnogi članovi međunarodne zajednice vide ovu situaciju kao konfrontaciju između Kosova i Srbije. Ali moramo zapamtiti da i ovde postoji neuspeh u postizanju etničkog pomirenja unutar Kosova. Ohrabrili smo obe strane da se angažuju u dijalogu,“ rekao je on.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenir je rekao je 30. maja da je zbog nekoordinacije Vlade Kosova sa SAD, u vezi sa akcijama na severu, Priština isključena iz najvećih vojnih vežbi NATO saveznika u regionu Balkana, Defender Europe 2023.

Politički predstavnici srpske zajednice na Kosovu bojkotovali su vanredne lokalne izbore 23. aprila, na kojima su posledično u četiri opštine na severu Kosova izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari