Eskobar: ZSO i eksproprijacija zemljišta na severu Kosova takođe uslovi za Savet Evrope 1foto: Printscreen/YouTube/Radio Goraždevac

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da, pored oduke Ustavnog suda Kosova o manastiru Visoki Dečani, Kosovo ima još dva uslova za članstvo u Savetu Evrope – formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i pitanje eksproprijacije zemljišta na severu Kosova.

„Postoje druga dva uslova koja je Savet Evrope pominjao i koje traže neke evropske države. Jedan je u vezi sa eskproprijacijom zemljišta na severu, drugi je Zajednica opština sa srpskom većinom“, rekao je Eskobar u intervju za Radio slobodna Evropa (RSE) na kraju posete Kosovu.

Eskobar je ponovio da je odluka kosovske vlade da se manastiru Dečani prenese 24 hektara zemljišta veoma pozitivna i važna odluka.

„Nije reč samo o manastiru, iako delimično jeste reč o tome, ovde je reč o posvećenosti vladavini prava, jer imate odluku Ustavnog suda. U zrelim, demokratskim društvima, odluke Ustavnog suda su konačne. Tako da je ona morala biti implementirana. Bila je to teška odluka, ali je ona morala biti doneta. Kosovo sada pokazuje da poseduje zrelost da prihvati odluku Ustavnog suda, bez obzira na to koliko je ona nepopularna“, naveo je.

Na pitanje da li će SAD nastaviti da lobiraju za prijem Kosova u Savet Evrope visoki američki diplomata je rekao da se još procenjuju sve opcije.

„I dalje nam je potrebna Zajednica opština sa srpskom većinom. To je zaista ključna stvar. Kada govorimo o proširenju, objasniću vam zbog čega je Zajednica toliko važna. Zajednica opština sa srpskom većinom daje mogućnost opštinama sa srpskom većinom da pružaju usluge na srpskom jeziku, usluge koje već imaju pravo da pružaju. Zajednica nema izvršna ovlašćenja, to nije država u državi, ona nema ništa što bi im dalo pravo veta nad vašom ustavnošću ili funkcionalnošću, dakle ništa izvan zakonodavnog okvira Kosova“, kazao je Eskobar.

Drugim rečima, dodao je on, „Zajednica pruža uveravanje i nešto malo samomenadžeriranja manjinama, koje druge manjine u Evropskoj uniji i SAD već imaju“.

„To nije ništa više od dovođenja odnosa Kosova sa manjinama koje žive na Kosovu na evropski nivo. Zbog toga je to bio deo Ahtisarijevog plana, Briselskog sporazuma i Sporazuma u Ohridu. Moramo brzo da krenemo sa tim“, kazao je Eskobar za RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari