O viznoj liberalizaciji za Kosovo na narednom sastanku: EU danas neće odobriti tekst sporazuma, Češka odlučila da tu tačku ne stavi na dnevni red 1Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

Države članice Evropske unije (EU) na današnjem sastanku neće odobriti tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji za Kosovo zbog napete situacije na terenu, pošto je Češka, kao predsedavajuća EU, odlučila da tu tačku ne stavi na dnevni red, prenosi danas RTK.

Češko predsedništvo odlučilo je da tekst sporazuma o viznoj liberalizaciji ne podnese na današnjem sastanku ambasadora EU, uz obrazloženje da „zbog političkih dešavanja na severu Kosova, ne bi bilo idealno zadržati tu tačku na dnevnom redu“.

Predsedavajuća EU odlučila je da se o viznoj liberalizaciji za Kosovo raspravlja na narednom sastanku, 30. novembra.

Kako ukazuje RTK, ovo je prvi put da se proces vizne liberalizacije za Kosovo vezuje uz dijalog sa Srbijom.

Na današnjem sastanku planirano je da se usvoji tekst prema kojem liberalizacija stupa na snagu onog trenutka kada ETIAS sistem postane u potpunosti operativan ili najkasnije 1. januara 2024. godine.

Odlaganje stupanja na snagu izvršeno je na zahtev Španije, jedne od zemalja koja je prošle nedelje prekinula tihu proceduru.

Španija se ne zalaže za stupanje na snagu vizne liberalizacije u periodu njenog predsedavanja unijom, mandat joj ističe 31. decembra 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.