Građani EU "alergični" kad čuju da postoji makar sumnja da je neko proneverio njihov novac: Diplomatski izvor o izveštaju o tome na koji način vlast u Srbiji troši novac Unije 1Foto: Shutterstock

Ovo je još jedan način pritiska na vlasti u Srbiji, budući da će u izveštaju biti zahtevano da se finansijska pomoć ukine ili preispita ako se dokaže izborna krađa, kaže za Danas diplomatski izvor iz Evropske unije, osvrćući se na vest  Danasa o tome da poslanička grupa Zeleni u EP priprema izveštaj o tome na koji način je vlast u Srbiji trošila donacije iz evropskog budžeta.

Nakon Rezolucije Evropskog parlamenta, u kojoj se u tački 27. zahteva od Evropske komisije da ukine finansijsku pomoć Srbiji, ukoliko međunarodna misija (pod uslovom da je Aleksandar Vučić prihvati) ustanovi da su izbori pokradeni, stigla je i vest o tome da poslanička grupa Zeleni piše izveštaj o tome kako Vučićev režim troši novac građanki i građana EU.

Prema našim informacijama, taj izveštaj bi trebalo da bude objavljen krajem ovog meseca.

Istovremeno, dakle, sa izveštajem ODIHR o izborima, odnosno u trenutku očekivanja odluke EK o tome da li će da pošalje misiju za istraživanje izbornih nepravilnosti u Srbiji, u decembru 2023. godine.

– Sam zahtev za istragu u vezi sa trošenjem fondova je sam po sebi pritisak, jer za su razliku od Srbije – građani svake zemlje EU veoma „alegični“ kada čuju da postoji makar sumnja, a kamoli da je utvrđeno, da je neko loše upravljao novcem poreskih obveznika ili ga proneverio – kaže diplomatski izvor Danasa.

Političari na ovo paze veoma dobro, dodaje, tako da je „strategija Zelenih jako dobra“.

– I ukoliko neke druge poslaničke grupe, kao što je EPP, budu branile vlast u Srbiji, može se politički lako prevesti u to da brane nekog ko je proneverio ili loše upravlja novcem koji dolazi od građana EU – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari