Poslanici Zelenih u Evropskom parlamentu sastavljaju izveštaj o tome kako je srpska vlast trošila sredstva dobijena od EU? 1foto EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nakon Rezolucije Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, u kojoj se zahteva ukidanje finansiranja i davanje finansijske pomoći Srbiji, ako međunarodna istraga dokaže izbornu krađu režima Aleksandra Vučića, poslanička grupa Zeleni u EP, prema saznanjima Danasa, piše studiju o tome kako je Srbija trošila novac evropskih fondova.

Motiv za pisanje ovog izveštaja je sumnja u nenamensko trošnje.

Izveštaj bi trebalo da bude objavljen do kraja ovog meseca, ali zvaničnu potvrdu ove informacije nismo uspeli da dobijemo. Da je pisanje izveštaja u toku, izjavio je nedavno Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta.

Jedna od autorki izveštaja o trošenju novca iz evropskih fondova je, kako saznajemo, Gvendolin Delbos-Korfild, poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu.

Podsetimo, krajem meseca očekuje se i konačni izveštaj misije ODIHR za posmatranje izbora. Činjenica je da i evropske institucije, opozicija u Srbiji koja je inicirala donošenje Rezolucije EP, ali i predstavnici vlasti u Srbiji, čekaju taj izveštaj.

Poslednja u nizu izjava o tome da EU očekuje taj izveštaj, bila je šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea, koji je, pre dva dana, povodom rezolucije Evropskog parlamenta kojom se traži međunarodna istraga decembarskih izbora, rekao da se čeka konačni izveštaj misije ODIHR za posmatranje izbora, kako bi se potom ohrabrila Vlada Srbije da ispuni sve njihove preporuke.

Poslanici Zelenih u Evropskom parlamentu sastavljaju izveštaj o tome kako je srpska vlast trošila sredstva dobijena od EU? 2
foto FoNet Milica Vučković

On je istakao da se nakon što izveštaj ODIHR bude objavljen, ohrabri Vlada Srbije „da prati preporuke“ tog tela.

„Mi smo nakon izbora pozvali da se ozbiljno preispitaju sve tvrdnje o neregularnosti, i isticali da je neophodno da postoji snažan izborni okvir, kao i da se sve slabosti koje je zabeležila ta misija – otklone. Željno iščekujemo izveštaj ODIHR koji bi uskoro trebalo da bude objavljen, i da ohrabrimo vladu da što pre sprovede preporuke iz tog izveštaja“, rekao je Žiofre.

Podsetimo, u Rezoluciji Evropskog parlamenta o izborima u Srbiji, koja je usvojena 8. februara, u tački 27, poziva se Evropska komisija da obustavi dodelu novčanih sredstava Srbiji, ukoliko se, nakon međunarodne istrage, ustanovi da je vlast uključena u izborne malverzacije.

“Ponavljamo svoj stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju samo ako zemlja ostvari značajan napredak u reformama koje se odnose na EU, uključujući punu primenu preporuka OEBS-a i Venecijanske komisije; pozivamo Кomisiju i Savet da primenjuju stroge uslove; pozivamo Кomisiju da detaljno prati izveštaje Revizorskog suda i da odmah započne reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata; podvlačimo, da ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi ove istrage ukazuju da su srpske vlasti bile direktno umešane u prevaru birača, EP poziva na obustavu finansiranja EU na osnovu teških kršenja pravila zakona u vezi sa izborima u Srbiji”, piše u Rezoluciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari