Vučić u Minhenu predsedavajućem OEBS-a: Očekujemo s pažnjom Konačni izveštaj o izborima 1Printskrin TV Pink

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas Janu Borgu, predsedavajućem Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministru spoljnih poslova Malte rekao da su decembarski izbori u Srbiji bili „demokratski i transparentni“ i da s pažnjom očekuje Konačni izveštaj Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o tim izborima.

Vučić je na Instagramu napisao da je danas tokom Minhenske konferencije o bezbednosti imao „dobar i konstruktivan“ razgovor s Borgom, aktuelnim predsedavajućim OEBS-a.

„Govoreći o izborima u Srbiji istakao sam da su bili demokratski i transparentni, kao i da sa pažnjom očekujemo Konačni izveštaj ODIHR-a“, napisao je Vučić.

Naveo je da je „ponovo pozvao Vladu Srbije da ozbiljno sagleda sve preporuke ODIHR i OEBS za buduće izbore“ i istakao da je „dosadašnja saradnja sa ovom organizacijom bila izuzenta i značajna za reformski put Srbije, na kojem i dalje ozbiljno radimo“.

Kako je napisao razgovarali su i o saradnji i doprinosu koji Srbija može da pruži stabilizaciji prilika u Evropi, ističući da Srbija „ozbiljno i odgovorno shvata i prati sve izazove u okruženju i da zato dosledno i snažno radi na očuvanju mira u regionu, uprkos brojnim preprekama i poteškoćama“.

Vučić je rekao da je poželeo Malti mnogo uspeha u predsedavanju OEBS-om u godini koja je „opterećena narastajućim problemima u brojnim oblastima“.

„Još jednom sam naglasio značaj OEBS-a u vreme previranja i velikih izazova sa kojima se suočavaju Evropa i ceo svet, kao i da je neophodno da svi značajni politički akteri udruže snage kako bi se zajedničkim naporima očuvali osnovni principi sadržani u Helsinškom završnom aktu (OEBS) i Pariskoj povelji“, napisao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari