"Dug, otvoren i sadržajan razgovor": O čemu je Vučić pričao sa američkim senatorima u Minhenu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, na margini Minhenske bezbednosne konferencije, sa delegacijom američkih senatora sa kojima je, kako je napisao na svom Instragam nalogu, imao „dug, otvoren i sadržajan razgovor“ i kojima je ponovio zabrinutost za bezbednost i prava sprskog naroda na Kosovu.

U delegaciji koju predvodi senatorka Džin Šahin, članica Odbora za spoljnopolitičke odnose Senata i predsedavajuća pododbora za Evropu, su i senatori Pit Riketsom i Kris Marfi.

„Istakao sam da je česta komunikacija između Srbije i SAD, kao izuzetno važnog partnera naše zemlje, od ključnog značaja u jačanju veza između naših zemalja i rešavanju ključnih pitanja od zajedničkog interesa, napisao je Vučić na Instagramu.

On je rekao da je ponovio „veliku zabrinutost za bezbednost i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ističući važnost zaštite njihovih interesa i uslova za normalan život, pogotovo imajući u vidu i poslednji potez Prištine koja je ukinula dinar kao legitimno sredstvo plaćanja, čime je na bezobziran način ugrožena egzistencija srpskog stanovništva“.

Vučić je rekao da je istakao potrebu za nastavkom dijaloga u „cilju rešavanja sve jačih pritisaka sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji i da je zahvalio na podršci SAD u pronalaženju mirnog i održivog rešenja ovog pitanja“.

Kako je dodao Vučić, razgovarali su i o bilateralnim odnosima, pitanjima regionalne stabilnosti i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o jačanju ekonomske saradnje i investicijama u velike projekte koje Srbija pokreće u sklopu Ekso2027.

Vučić je zahvalio SAD na podršci koju pružaju Srbiji na putu ka EU kao i opredelenju Srbije da nastav sveobuhvatni razvoj zemlje u svim oblastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari