EU izdvaja 14,2 miliona evra za socijalno stanovanje i aktivnu inkluziju osetljivih grupa u Srbiji 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Evropska unija i Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) pozvali su jedinice lokalne samouprave u Srbiji da podnesu prijave za projekte socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije, za koje je predviđen budžet od 14,2 miliona evra.

Javni poziv u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ traje do 1. februara, a pravo učešća imaju sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji, od kojih će biti izabrano 20, saopštio je UNOPS.

Program predviđa obezbeđivanje održivih stambenih rešenja i mera aktivne inkluzije za osobe sa invaliditetom, mlade bez roditeljskog staranja, žene žrtve porodičnog nasilja i Rome, navodi se u saopštenju.

Cilj javnog poziva je da se obezbedi stambena podrška za 500 porodica sa najmanje 1.500 članova na održiv i odgovoran način, kroz izgradnju više porodičnih zgrada i porodičnih kuća, i kupovinu, rekonstrukciju i adaptaciju stanova i kuća.

Obavezne će biti, kako se navodi, i prateće mere aktivne inkluzije za 1.000 korisnika, koje podrazumevaju podršku u oblasti obrazovanja, unapređenje mogućnosti zapošljavanja, samozapošljavanja i pristupa različitim uslugama socijalne zaštite.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Unija podržava socijalnu inkluziju postizanjem konkretnih rezultata, prenosi UNOPS.

„EU promoviše jednakost, solidarnost, toleranciju i inkluziju, ukratko, pravo na pristojan život. EU je najveći donator u Srbiji u svim oblastima, a posebno u socijalnoj inkluziji. Samo u poslednjih pet godina, EU je donirala i uložila preko 115 miliona evra za poboljšanje životnog standarda najugroženijih“, kazao je Fabrici.

On je naveo da su u tom periodu jedinice lokalne samouprave, centri za socijalni rad i nevladine organizacije uspešno sproveli više od 60 projekata u 110 gradova i opština, donoseći direktne koristi za više od 15.000 ljudi širom Srbije.

„Pozivamo sve lokalne samouprave u Srbiji da podnesu predloge projekata koji će pomoći ženama žrtvama porodičnog nasilja, deci i mladima bez roditeljskog staranja, romskoj zajednici i osobama sa invaliditetom, grupama koje su u najvećem riziku od siromaštva“, dodao je Fabrici.

Informacije o javnom pozivu i dokumentacija za prijavljivanje dostupni su na internet stranici programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ za koji je Unija izdvojila 27 miliona evra.

Program sprovodi UNOPS, u partnerstvu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Evropska unija je najveći investitor, trgovinski partner i donator Srbiji. Sa više od tri milijarde evra bespovratne pomoći u poslednjih 20 godina, EU podržava Srbiju u naporima da postane prosperitetnija, održivija, pravednija, bezbednija i zemlja sa većim stepenom demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari