EU poziva na uzdržanost tokom održavanja vanrednih izbora na severu Kosova 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Evropska unija (EU) ocenjuje da održavanje izbora u mirnim uslovima na severu Kosova je od suštinskog značaja, te pozivaju sve strane na uzdržanost.

„Veoma je razočaravajuće što je Srpska lista koja predstavlja kosovske Srbe odlučila da ne učestvuje na lokalnim izborima planiranim za 23. april u četiri severne opštine, uprkos tome što su izbori odloženi sa decembra na april i produžen rok za podnošenje kandidatura“, naglasio je u pisanom odgovoru Peter Stano portparol EU, piše RSE.

U nedelju 23. aprila se u četiri opština na severu Kosova održavaju vanredni izbori. Ovaj proces se organizuje nakon što su gradonačelnici opština na severu Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Zvečan – iz redova Srpske liste u novembru prošle godine podneli ostavke, u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistruju automobile sa nelegalnim srpskim tablicama u RKS – Republika Kosovo.

Ove izbore će bojkovati najveći politički subject kosovskih srba – Srpska Lista. Srpska lista navodi da su izbori nedemokratski i poziva da „sva biračka mesta budu prazna 23. aprila, što će poslati jasnu poruku Prištini i međunarodnoj zajednici“.

Portparol Peter Stano je istakao da se EU i ostali međunarodni partneri, od trenutka kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije angažovali sa stranama na deeskalaciji tenzija i da Srbi ispune svoje obaveze iz dijaloga i vrate se u institucije i da Kosovo omogući da se ovaj povratak dogodi.

„Do sada je učinjen mali napredak po ovom pitanju. Imperativ je da se vratimo na situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova. Potrebno nam je da obe strane odigraju svoju ulogu u ovome“, ocenio je Peter Stano.

Osvrćući se na dogovor koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti postigli 27. februara u Briselu, i aneks implementacije koji je usaglašen 18. marta u Ohridu, Stano je podsetio da će suštinski deo implementacije ovih sporazuma biti održiv povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, uključujući lokalnu vlast.

„I na Kosovu i u Srbiji je da daju prioritet povratku kosovskih Srba u lokalnu upravu, policiju i pravosuđe i da se dogovore o putu napred koji je inkluzivan, pravedan, demokratski i miran“, poručio je portparol EU Peter Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari